Вакцин і видовищ: у Полтаві вирішили заохочувати до щеплень квитками в театр

17.08.2021

В Україні продовжили адаптивний карантин до 1 жовтня. Водночас впроваджувати додаткові обмеження в Кабінеті Міністрів поки що не планують.

 

В уряді кажуть, що наразі епідемічна ситуація контрольована. Однак фахівці фіксують збільшення кількості інфікованих та госпіталізацій.


А от у МОЗ обіцяють для вакцинованих від коронавірусу привілеї. Міністр Ляшко заявив, що в умовах жорсткого карантину, коли заклади закриватимуть — для вакцинованих залишать певні блага. Щоправда, які саме — він не уточнив.


Нині від коронавірусу в Україні зробили понад 7 мільйонів 460 тисяч щеплень. Зокрема, повністю вакцинували 2 мільйони 738 тисяч 73 людини. Наразі в уряді працюють над підготовкою до навчального року.

 

В Міністерстві освіти запевняють, що щеплення для викладачів не буде обов’язковим, однак у разі погіршення епідситуації навчальні заклади продовжать роботу за умови, що там буде провакциновано не менш ніж 80% освітян.

 

А от у Полтаві вже почали впроваджувати заохочення для вакцинованих. Квиток у театр — за щеплення. Жителям міста подарують понад 100 квитків на вистави. Про це повідомили в обласній державній адміністрації. Вакциновані містяни зможуть переглянути постановки Театру льяльок і Театру імені Гоголя. Квитки отримають ті, хто робитиме щеплення від коронавірусу вперше.

Тим часом на Рівненщині стрімко шириться штам «Дельта». Більшість хворих на ковід страждають саме від цієї мутованої інфекції. Перебіг хвороби у них тяжкий.

 

Головний санітарний лікар області каже, що переважно люди підхоплюють вірус за кордоном на відпочинку. Тенденція його поширення жахає. Від початку серпня кількість інфікованих зросла вдвічі.

 

На Рівненщині виділяють британський штам. Є випадки уханського. Зупинити його могла б вакцинація, одначе нині в області імунізовані лише 7% населення.


Всесвітня організація охорони здоров’я попередила про те, що загальна кількість випадків захворювання на коронавірус може перевищити 300 млн уже на початку 2022 року.

 

Згідно з даними організації, лише за останні шість місяців загальна кількість COVID-випадків зросла зі 100 млн до 200 млн. А у США виявили новий небезпечний штам коронавірусу з високою летальністю.

 

Його назвали йота-штамом, він має летальність до 82%. Так, у нового штаму підвищена швидкість поширення. Він передається на 25% швидше, ніж дельта-штам. Крім того, він більш патогенний і трансмісійний. Його летальність становить понад 82%, особливо для вікової категорії 45+ років.


Водночас розробник вакцини Pfizer вважає, що для захисту від нових штамів коронавірусу знадобиться третя доза препарату.

 

Для підтримки найвищого рівня захисту додаткова (бустерна) доза може знадобитися протягом 6-12 місяців після повного курсу вакцинації, пише видання Politico. Напередодні про можливу третю дозу заговорили і в компанії «Модерна».

 

Нині в Україні використовують вакцини чотирьох виробників — «Пфайзер», «Модерна», «АстраЗенека» та «Сіновак».