Ми — космос: українська ракета-носій Antares вдруге вивела на орбіту корабель Cygnus

13.08.2021
Ми — космос: українська ракета-носій Antares вдруге вивела на орбіту корабель Cygnus

На космодромі Уоллопс, що в американському штаті Вірджинія, вже вдруге за цей рік здійснено запуск космічного корабля Cygnus, який вивела на орбіту українсько-американська ракета-носій Antares.

 

Цього разу безпілотний зоряний «човник» доставить на МКС провізію вагою в 3 тис. 720 кілограмів.

 

Ця місія присвячена пам’яті американського астронавта азійського походження Еллісона Онідзука, який загинув під час старту шатла «Челенджер» у 1986 році.


За інформацією пресслужби дніпровського КБ «Південне», на борту Cygnus перебувають матеріали для наукових досліджень та вивозу з подальшою утилізацією у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу. Корабель доставить на орбіту 3D-принтер, у якому використовують матеріал, що імітує місячний ґрунт.

 

А також апарат для очищення повітря від діоксиду вуглецю і прилад для збору наукових даних в інфрачервоному діапазоні. Отримані дані будуть використані для розробки алгоритмів наступного покоління супутникових спостережень.


Як «УМ» уже повідомляла, ракета-носій Antares складається з двох ступенів. Основну конструкцію до першої розробило КБ «Південне».

 

А над її створенням на замовлення корпорації Northrop Grumman (США) працювало одразу кілька українських космічних фірм — «ЮМЗ», «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад», Хартрон — ЮКОМ (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та інші.

 

Вітчизняні фахівці брали участь також у випробуванні і першому запуску ракети-носія. Зокрема, у КБ «Південне» в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку, приймання і обробку телеметричної інформації. Тобто українські фахівці повністю забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.


Усього з початку 2013 року Antares стартувала 15 разів, з яких 14 — успішно. Минулого року програма, пов’язана з цією ракетою-носієм, була нагороджена найпрестижнішою відзнакою Міжнародної академії астронавтики «За командні досягнення».

 

Такого успіху українські та американські інженери досягли завдяки тому, що зуміли об’єднати в одному проєкті досвід двох шкіл зі створення ракетної техніки.