Ментальний зсув: в дебютному розіграші Ліги конференцій не залишилося українських клубів

13.08.2021
Ментальний зсув: в дебютному розіграші Ліги конференцій не залишилося українських клубів

Для «Шахтаря» не було проблемою обійти в кваліфікації Ліги чемпіонів бельгійський «Генк». (Фото з сайту shakhtar.com.)

Матч за Суперкубок УЄФА, котрий у нинішньому сезоні в Белфасті розіграли «Челсі» та «Вільярреал», для бага­тьох європейських клубів може так і залишитися нездійсненною мрією.

 

Для тих же «скромників», які не мають можливостей претендувати на перемогу в міжнародних турнірах, масштабним прогресом вважатиметься й участь у груповому раунді єврокубків, хоча й туди дістатися не так легко.


Нинішній євросезон лише розпочався, а Україна вже втратила двох своїх повпредів на євроарені. Після полтавської «Ворскли» свої виступи в новоствореній Лізі конференцій припинив і ковалівський «Колос».


Торішній єврокубковий дебют провінційної команди з Київщини був багатообіцяючим.


Здавалося, що з існуючим досвідом у нинішньому сезоні колектив Руслана Костишина замахнеться на щось більше. Однак уже на старті своєї єврокубкової кампанії «Колос» спіткала невдача.


Не допоміг ковалівцям далеко просунутися турнірним шляхом і новенький домашній стадіон. Домашній поєдинок проти карагандинського «Шахтаря» підопічні Костишина завершили взагалі без голів. «Сухим» вийшов і матч-відповідь опонентів.

 

Тож володаря путівки до четвертого раунду Ліги конференцій «Колосу» та «Шахтарю» довелося визначати в серії післяматчевих 11-метрових ударів. У найвідповідальніший момент гравці четвертого колективу попереднього розіграшу ЧУ змогли реалізувати лише один удар із «позначки», тоді як суперник відзначився тричі.


Відтак жодного представника українського чемпіонату в дебютному розіграші Ліги конференцій (ослаблена версія Ліги Європи) більше не залишилося.


При цьому свої сили в оновленій Лізі Європи незабаром спробує «Зоря». Якщо в попередньому розіграші ЛЄ володар української «бронзи» мав гарантоване місце в груповому раунді, то після єврокубкової реформи право на основний раунд другого за силою єврокубка бронзовий призер ЧУ має відстояти в раунді «плей-оф» кваліфікації.

 

Очевидно, за місце в групі ЛЄ команді Віктора Скрипника доведеться боротися з віденським «Рапідом».


Одного кроку до омріяного еліт-раунду єврокубків не вистачає й донецькому «Шахтарю». Підопічні Роберто Де Дзербі без особливих проблем у третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів подолали бельгійський «Генк» (двічі по 2:1) і тепер готуються до вирішального двобою з колоритним представником французького чемпіонату — «Монако».


Після двоматчевого протистояння з бельгійським віцечемпіоном наставник «гірників» уже встиг зробити один важливий висновок.

 

«Перед грою з «Монако» команді потрібно дещо змінити ментальність. Потрібно зрозуміти, що ніколи не достатньо того, що ми робимо. А коли ми це зрозуміємо й почнемо діяти відповідним чином, тоді ми й станемо топклубом», — наголосив Де Дзербі.