Трибунал по них плаче: окупанти на Донбасі закладають протипіхотні міни поблизу населених пунктів

03.08.2021
Трибунал по них плаче: окупанти на Донбасі закладають протипіхотні міни поблизу населених пунктів

Підступний саморобний літачок, начинений вибухівкою, від сепаратистів. (Фото пресгрупи ООС.)

У районі проведення операції Об’єднаних сил ворог укотре обстрілював позиції українських військ:­ упродовж доби 1 серпня окупанти чотири рази порушували режим припинення вогню.


Російсько-окупаційні війська обстрілювали українські позиції біля населених пунктів Авдіївка, Катеринівка та Попасна.

 

Зайди гатили по наших бійцях із ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, підствольних гранатометів і стрілецької зброї.


На Луганщині був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» iз перетином лінії розмежування.


На обстріли російсько-окупаційних військ українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат унаслідок ворожого вогню серед українських військових немає.

 

Станом на 7-му годину ранку 2 серпня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Про всі факти грубих порушень режиму припинення вогню з боку російських окупантів Українська сторона повідомила представників Місії ОБСЄ.

 

Крім того, Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін заявила, що 28 та 29 липня проросійські найманці здійснили дистанційне мінування протипіхотними мінами ПОМ-2 ділянок місцевості поблизу населених пунктів Зайцеве та Південне, що розташовані на підконтрольній уряду України території поблизу лінії зіткнення.

Наголошуємо, що такі дії окупантів наражають на небезпеку місцеве населення та суперечать Мінським домовленостям.

 

Також варто зазначити, що ці дії є порушенням норм Женевських конвенцій 1949 року та кваліфікуються як воєнні злочини поряд з агресією, геноцидом і злочинами проти людяності та вважаються міжнародними злочинами, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.


Українська сторона СЦКК укотре наголошує, що підрозділи Збройних сил України перебувають на позиціях у повній бойовій готовності та неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню.


За розпорядженням Командувача об’єднаних сил піротехнічні розрахунки підрозділів ДСНС зі складу Об’єднаних сил постійно здійснюють комплекс заходів щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей, які забруднені вибухонебезпечними предметами внаслідок збройної агресії Російської Федерації.


Піротехнічні розрахунки ДСНС зі складу Об’єднаних сил протягом минулого тижня 123 рази залучалися для очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури, в тому числі супроводжували аварійні бригади комунальних підприємств під час проведення ремонтних та профілактичних робіт на об’єктах електро- та водопостачання.


За вказаний період рятувальниками обстежено 48,74 га території, вилучено та знешкоджено 878 ви­бухонебезпечних предметів.
Крім того, в спеціалізованих пунктах, розташованих на КПВВ у Донецькій та Луганській областях, фахівці ДСНС України надали домедичну та психологічну допомогу 125 особам.


Також упродовж минулого тижня на території Донецької та Луганської областей підрозділами ДСНС ліквідовано 184 пожежі.