Сила в характері: олімпійська збірна України на Іграх у Токіо здобула перше «срібло»

03.08.2021
Сила в характері: олімпійська збірна України на Іграх у Токіо здобула перше «срібло»

Михайло Романчук — володар олімпійського «срібла» на дистанції 1500 м. (Фото з сайту НОК.)

Трохи нервовим виявилося очікування вітчизняними уболівальниками того дня, коли в скарбничці олімпійської збірної України з’явиться медаль, що за своїм ґатунком відрізняється від «бронзи».


Хороша можливість піднятися в Токіо вище за третю сходинку п’єдесталу була у прими вітчизняного тенісу Еліни Світоліної.

 

Після того, як iз розіграшу вилетіла головна претендентка на «золото» — господарка кортів Наомі Осака, — перед українкою відкрилися чудові перспективи.

 

Однак її півфінальна гра з чешкою Маркетою Вондроушовою зовсім не мала чемпіонського блиску.

 

На корті четверта ракетка олімпійського турніру виглядала просто розгубленою, хоча перемога в тому матчі гарантувала українській примі як мінімум «срібло». Однак трохи більш ніж за годину її розгромила чеська тенісистка — 3:6, 1:6.


Як пояснив капітан жіночої збірної України в Кубку федерації Михайло Філіма, Еліна дуже сильно хотіла бути у фіналі з гарантованою медаллю, але вочевидь перегоріла. Окрім того, за його словами, лідерці українського тенісу було неймовірно складно грати поєдинки в щоденному форматі.


Не дивно, що й у матчі за «бронзу» Світоліна зіштовхнулася з аналогічними труднощами. У першому сеті поєдинку з представницею Казахстану Оленою Рибакіною Еліна знову не була схожою на себе.

 

Однак в останній момент, коли на тай-брейку другого сету відступати вже було нікуди, українська тенісистка віднайшла в собі друге дихання.

 

«Після програшу було дуже складно повернутися в колію. Я просто намагалася боротися до кінця, не здаватися, віддала просто всі сили, які залишилися. Перший сет був поганий з моєї сторони. Я боролась, і думаю, що саме характер повернув мене до матчу, і ця перемога просто неймовірна. Рада, що мені вдалося, і ця медаль для мене багато чого значить», — заявила схвильована перша в історії українського тенісу олімпійська призерка.


Ну а людиною, котра розбавила бронзовий колір української скарбнички в Токіо, став плавець Михайло Романчук.


Уже маючи в своєму активі «бронзу» на 800 м, він iз першим часом пробився до фіналу 1,5 км. Однак, як і в попередній змагальній дисципліні, захистити у вирішальному запливі свої кваліфікаційні позиції йому не вдалося.

 

Більше зекономлених сил залишилося в американця Фінке, котрий став дворазовим олімпійським чемпіоном. А Романчуку дісталося «срібло».

 

«Дуже тяжкі змагання видалися. Незвичний режим, організм до такого просто не звик. Звичайно, хочеться більшого. Але ми не здаємося, і як би складно не було, будемо працювати й рухатися далі... Як мінімум до Парижа-2024», — наголосив Романчук.


Тепер в активі збірної України на Іграх-2020 — одне «срібло» та п’ять «бронз» і неймовірне скромне (59-те) місце в медальному заліку. Утім шанси на рейтинговий стрибок «синьо-жовті» ще мають: для цього необхідне бодай одне «золото».