Шевченко пішов: у збірної України незабаром з’явиться новий головний тренер

03.08.2021
Шевченко пішов: у збірної України незабаром з’явиться новий головний тренер

Андрій Шевченко попрощався зі збірною України. (Фото з сайту football24.ua.)

Пропрацювавши п’ять років біля керма національної збірної України, Андрій Шевченко оголосив про завершення своєї співпраці з «синьо-жовтими».

 

«Сьогодні добіг кінця мій контракт з УАФ. Це була наполеглива робота, яка довела, що ми здатні грати в сучасний футбол. Я вдячний президентові УАФ за надану можливість попрацювати зі збірною України. Велика вдячність усім уболівальникам за підтримку і критику. Разом нам вдалося показати, що наш футбол може бути конкурентним, результативним і цікавим», — написав у своєму iнстаграмі Шевченко.


За весь час незалежності вітчизняного футболу каденція Андрія Шевченка як наставника першої команди країни тривала найдовше.

 

На виході маємо начебто серйозне досягнення — вперше в своїй історії збірна України грала в чвертьфіналі чемпіонату Європи.

 

Однак досягнення команди Шевченка аж ніяк не відзначалися стабільністю, більше нагадуючи американські гірки, ніж поступальний і впевнений рух швидкого потяга.


Достатньо лише згадати виступ «синьо-жовтих» на нещодавньому Євро-2020, коли в цілому непогані матчі українських збірників проти команд Нідерландів та Швеції чергувалися з відверто провальними дуелями з австріяками та англійцями.


До слова, після трьох зіграних під керівництвом Шевченка матчів групового відбору на ЧС-2022 збірна України перебуває на нижньому згині синусоїди, маючи в своєму активі лише три здобуті очки. Спадок своєму наступнику Андрій Миколайович залишає не найкращий, однак потенціал українські збірники мають усе ж непоганий.

 

Варто нагадати, що у фінальній частині «мундіалю» збірна України грала лише одного разу й тоді, в 2006 році, очолювана Олегом Блохіним, одразу дісталася до чвертьфіналу. На російський ЧС-2018 Андрій Шевченко «синьо-жовтих» не вивів.

 

Навряд чи він може похвалитися й своїм здобутком — у ролі тренера-асистента — у фінальній частині ЧЄ-2016. Його поява в таборі «синьо-жовтих» незадовго до старту того Євро певною мірою розбалансувала тренерський штаб Михайла Фоменка, підопічні котрого програли всі три матчі групового етапу.


Утім досвід останніх років свідчить, що ігровий менталітет української збірної змінився на краще. Зіграти на рівних iз кращими збірними континенту — вже не проблема.

 

Приміром, у відборі на ЧЄ-2020 підопічні Шевченка виграли групу в протистоянні з чинними на той час чемпіонами Європи — португальцями. А під час свого нещодавнього виступу в елітному дивізіоні Ліги націй хлопці Шеви переграли потужних іспанців.


Власне, як наголосив Шевченко, футбол у виконанні сучасної збірної України може бути конкурентним, результативним і цікавим.

 

Утім «синьо-жовтим» усе ще бракує стабільності в результатах, котрі б допомагали їм без особливих проб­лем бодай долати кваліфікації чемпіонатів Європи та світу.

 

Без сумніву, від нового наставника української збірної чекатимуть потрапляння його підопічних на ЧС-2022 — якщо не напряму, то через Лігу націй.

 

Однак наразі незрозуміло, хто наважиться взяти команду в доволі непростій ситуації. Подейкують, що керівництво УАФ намагалося домовитися з Шевченком про продовження контракту, утім фінансові різночитання стали цьому на заваді.


Новим наставником збірної України може стати Сергій Ребров, персону котрого обговорювали вже давно. Однак для приходу на тренерський місток «синьо-жовтих» йому необхідно буде розірвати контракт iз командою з ОАЕ. Тож не виключені й інші варіанти — зокрема й перший в історії української збірної тренер-легіонер.