«Щоб усі країни світу звернули увагу на Білорусь»: Джо Байден зустрівся зі Світланою Тихановською

30.07.2021
«Щоб усі країни світу звернули увагу на Білорусь»: Джо Байден зустрівся зі Світланою Тихановською

«Сполучені Штати підтримують народ Білорусі», — запевнив президент Байден.

Президент США Джо Байден у середу, 28 липня, провів у Білому домі зустріч із лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською та висловив підтримку народу Білорусі.

 

«Для мене честь зустрітися зі Світланою Тихановською сьогодні вранці у Білому домі», — написав Байден у Twitter.

 

«Сполучені Штати підтримують народ Білорусі в його прагненні до демократії й до захисту прав людини», — наголосив американський президент.


Водночас Тихановська розповіла виданню «Настоящєє врємя», що зустріч iз Байденом тривала недовго, близько 15 хвилин, проте була дуже теплою.

 

«Я побачила людину, якій небайдуже, що відбувається в Білорусі. І я донесла до пана президента наші меседжі про те, що в Білорусі боротьба не геополітична — це наша боротьба проти насильства, проти беззаконня. Я їду з Білого дому з упевненістю, що США будуть iз білорусами — і зараз, і потім», — зазначила вона.


Тихановська відвідує США за офіційним запрошенням Державного департаменту. Лідерка білоруської опозиції вже провела переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, його заступницею Вікторією Нуланд і радником Держ­департаменту США Дереком Шолле та конгресменами і сенаторами.

 

Учасники зустрічі в Держдепартаменті обговорили захоплення літака Ryanair, напад на громадянське суспільство і засоби інформації, а також організовану режимом Лукашенка нелегальну міграцію до Литви як спробу помститися Європейському Союзу, йдеться в повідомленні.


Білоруська опозиційна лідерка високо оцінила допомогу посла США в Білорусі Джулі Фішер.

 

На зустрічі Тихановська закликала США ухвалити пакет екстреної допомоги для білоруських незалежних ЗМІ та журналістських розслідувань, а також посилити разом із партнерами політичний та економічний тиск на режим, у тому числі зупинити контракти з фактичною владою і запровадити санкції, а також синхронізувати дії з Євросоюзом, Великою Британією та Канадою.

 

Тихановська назвала владі США компанії, санкції проти яких «стануть ударом» для Лукашенка. Вашингтон пообіцяв Тихановській тиснути санкціями на Лукашенка.


Також на зустрічі у Держдепартаменті Світлана Тихановська закликала США дати сигнал Росії про те, що підписані контракти та угоди з режимом не будуть юридично визнані та анульовані.

 

Крім того, запросила Сполучені Штати взяти активну участь в організації та проведенні конференції високого рівня щодо врегулювання кризи в Білорусі.


Державний секретар прийняв Тихановську у залі прийомів Держдепартаменту, переговори тривали близько години. Блінкен сказав, що постійно контактував з Білим домом та президентом Джо Байденом і вони обговорювали білоруське питання.


Світлана Тихановська виступає за те, щоб США відіграли роль посередника в можливих переговорах між владою в Мінську та опозицією.

 

Також вона закликає Вашингтон підтримати громадянське суспільство в Білорусі, яке піддається репресіям з боку режиму Лукашенка.

 

В інтерв’ю «Голосу Америки» Тихановська, зокрема, зазначила: «Я хочу, щоб усі країни світу звернули увагу на Білорусь, хоча я розумію, що в світі багато різних проблем. Але ми боремося за цінності, які є спільними для всього світу. І я хочу, щоб США були лідерами в цій боротьбі».