«Мирна» війна: рік повного і всеосяжного режиму припинення вогню — що змінилось

30.07.2021
«Мирна» війна: рік повного і всеосяжного режиму припинення вогню — що змінилось

Мир задекларовано лише на папері. (Фото з сайту umn.ua.)

На передовій 28 липня зафіксовано 13 порушень режиму припинення вогню.

 

Російські окупанти обстрілювали українські позиції неподалік населених пунктів Зайцеве, Водяне, Піски, Новотошківське, Широкине, Південне, Кам’янка, Авдіївка.

 

Гатили загарбники по українських захисниках із мінометів 82-го та 120-го калібрів, ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.


Крім того, на межі Луганської та Донецької областей був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» з перетином лінії розмежування.

 

А в районі населеного пункту Південне ворог здійснював дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.


На обстріли російсько-окупаційних військ наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат внаслідок ворожого вогню серед українських захисників немає.

 


Про факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.


Станом на 7-му годину ранку 29 липня з боку російсько-окупаційних військ­ порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил та дотримуються режиму припинення вогню.


Нагадаємо, що 27 липня 2020 року на Донбасі набув чинності повний і все­осяжний режим припинення вогню.

 

Хоча бойовики порушили його в перші ж пів години, тривалий час перемир’я було досить обнадійливим — кількість обстрілів скоротилася у кілька разів, а втрат серед військових поменшало.

 

За рік «перемир’я» окупантами було здійснено 2 тисячі 186 обстрілів, унаслідок яких 53 українськi захисники загинули, а 147 — зазнали поранень.


За перші чотири дні дії режиму припинення вогню було 11 обстрілів і загинув один військовий. У серпні перемир’я було порушено 55 разів, один військовий загинув і троє були поранені.

 

У вересні в зоні ООС зафіксували 62 обстріли (3 військових загинули, 10 були поранені), в жовтні — 106 обстрілів (2 загиблих, 4 поранених), в листопаді — 108 обстрілів (один загиблий, 4 поранених), в грудні — 176 обстрілів (9 поранених).


У січні 2021-го на Донбасі загинули два українськi військовослужбовці, 10 зазнали поранень. За перший місяць року було зафіксовано 175 обстрілів. У лютому в зоні ООС ситуація загострилася.

 

Глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук, віцепрем’єр Олексій Резніков і очільник МВС Арсен Аваков заявили тоді про зрив перемир’я. За місяць зафіксували 181 обстріл.

 

Загинули 11 військових, 15 були поранені — це сталося і внаслідок підривів на вибухових пристроях, і через роботу ворожих снайперів. У березні в зоні ООС зафіксували 250 обстрілів, за цей час 9 бійців ВСУ загинули, ще 17 зазнали поранень.


Тристороння контактна група намагалася домовитися про запровадження нового режиму припинення вогню 1 квітня, але російська сторона не підтримала цю пропозицію. Загалом за квітень було 323 обстріли: загинули 12 військових, 9 були поранені.


У травні на Донбасі зафіксували 286 обстрілів, загинули четверо українських бійців, 12 отримали поранення. У червні «перемир’я» порушували 20 разів, загинули 2 військових, 8 зазнали поранень.


Із 1 до 26 липня в зоні ООС — 248 обстрілів, 5 військових загинули, 36 були поранені.