Допінг-контроль: одразу четверо українських спортсменів не зможуть виступити на Олімпіаді

30.07.2021
Допінг-контроль: одразу четверо українських спортсменів не зможуть виступити на Олімпіаді

Через позитивну допінг-пробу українська трiатлоністка Юлія Елістратова не зможе виступити на Іграх-2020 у Токіо. (Фото з сайту lb.ua.)

Скандальна історія з масштабною фальсифікацію росіянами допінг-проб своїх олімпійців під час домашньої Олімпіади-2014 в Сочі змусила цивілізований світ удосконалити боротьбу з порушеннями антидопінгового кодексу.


Для цього Всесвітня антидопінгова агенція вирішила збільшити частоту тестувань атлетів, зробивши особливий акцент на перевірці їхньої «чистоти» в позазмагальний період.

 

Напередодні Олімпіади-2020 ВАДА повідомила, що фармакологічний контроль цих змагань матиме безпрецедентні масштаби.

 

Міжнародна агенція допінг-тестування разом з Японською антидопінговою агенцією зобов’язалися виконати рекордну як для олімпійського сканування кількість тестів — 5 тисяч проб. При цьому зразки взятих допінг-проб зберігатимуться десять років.


Утім спеціалісти ВАДА працюють оперативно й діють на упередження — виявляють порушників антидопінгових правил ще до того, як вони виходять на змагальні майданчики олімпійських арен у Токіо.


На жаль, серед тих, хто вже має проб­леми з антидопінговими органами й буде змушений пропустити Ігри-2020, є й четверо українських спортсменів, «чистота» котрих викликала сумніви у спеціалістів ВАДА.


Першою з українських олімпійців, кому антидопінгові служби показали червону картку, стала трiатлоністка Юлія Елістратова.

 

Позитивною на еритропоетин виявилася її проба, котру взяли в неї 5 червня під час Кубка України в Дніпрі. Тож тепер олімпійський турнір тріатлоністок пройде без неї.


Поза змагальною сіткою Ігор через проблеми з дотриманням антидопінгових норм опинилися й троє вітчизняних легкоатлетів — метальник молота Михайло Гаврилюк, ходок Назар Коваленко та Наталя Пироженко-Чорномаз, яка спеціалізується в естафетному бігу 4х400 м.


Як повідомляє сайт Федерації легкої атлетики України, причиною відсторонення вітчизняних атлетів стала недостатня кількість проведених у позазмагальний період проб.


Регламентом передбачалося, що в останні тижні перед закриттям кваліфікаційного вікна на Олімпіаду-2020 спортсмени в стислі терміни (три тижні) повинні були здати три допінг-проби. Троє українських атлетів не виконали ці вимоги, тож за змаганнями легкоатлетів у Токіо стежитимуть по телевізору.


Під час Ігор у Токіо окремі спортсмени зіштовхуються й з іншою серйозною лабораторною перепоною.

 

Регулярні тестування на коронавірус призводять до того, що той чи інший олімпієць, який отримав позитивний результат, змушений попрощатися з надією поборотися за медаль.

 

До цієї когорти потрапив один із фаворитів змагання зі стрибків iз жердиною — дворазовий чемпіон світу Сем Кедрікс зi США. Попри відсутність клінічних симптомів, бронзовий призер Ріо-2016 опинився в ізоляції й втратив можливість вийти в змагальний сектор.