Доведено наукою: коронавірус знижує рівень інтелекту

27.07.2021

Понад 200 випадків коронавірусу підтвердили в Україні за попередню добу. Госпіталізували 250 пацієнтів. Двоє хворих померли.

 

Найбільше нових інфікувань у Києві. Лідерами за поширенням ковіду також є Одеська, Житомирська, Вінницька та Харківська області.


Уже восени жителів України очікує третя хвиля коронавірусу, а все через штам «Дельта».

 

Про це повідомив головний санлікар країни Ігор Кузін. За його словами, ми можемо вкотре опинитись у «червоній» зоні.

 

Водночас Україна знову повернулася у трійку лідерів у Європі за добовою смерт­ністю від COVID. За даними сайту Worldometers, у нас за добу, 24 липня, померло 12 людей.

 

У Британії — 28, тоді як у Росії — майже 800. Загалом за добу в світі діагностували понад 427 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус.

 

Найбільше хворих виявили в Індонезії, Індії, Бразилії. Україна серед країн світу займає 66-те місце за кількістю нових інфікувань, а серед країн Європи — 14-ту позицію.


Тим часом штам коронавірусу «Дель­та» виявили вже й у Львівській області. Там підтвердили три випадки зараження. Про це повідомляє МОЗ.

 

Нагадаємо, захворювання на цей штам зафіксували минулого тижня і в Києві. В столичній Олександрівській лікарні виявили шістьох інфікованих «Дельтою», повідомив Департамент охорони здоров’я КМДА.

 

Це люди різного віку, від 21 до 73 років. У них позитивні результати тестування. Втім для підтвердження біоматеріали передали в Київський міський лабораторний центр МОЗ.


Зазначимо, що штам «Дельта» відрізняється від «попередників» вищим рівнем інфікованості, коротшим інкубаційним періодом та агресивнішим перебігом хвороби.

 

Крім цього, за словами провідної інфекціоністки Міністерства охорони здоров’я Ольги Голубовської, у «Дельти» яскравіше виражена клінічна симптоматика, а саме підвищення температури, інтоксикація, ранні вірусні пневмонії, які можуть призводити до зниження сатурації буквально на 4-5 день iз початку клінічних симптомів.

 

Раніше позитивний ПЦР-тест міг бути в середньому через шість днів після контакту з інфікованим, тепер цей час скоротився до чотирьох днів.


А ще наукові дослідження вказують на те, що в людей, які перехворіли на коронавірус, погіршуються розумові здібності.

 

Про це йдеться в дослідженні британських науковців, оприлюднених у журналі The Lancet. Науковці відібрали 81 тисячу пацієнтів, які пройшли британський тест на визначення інтелекту Great British Intelligence Test.

 

Цей тест вважають більш точним, аніж IQ-тест. Результати показали, що в перехворілих на коронавірус людей були значно нижчі результати.

 

При цьому науковці стверджують, що до хвороби ті не мали схильності до часткової втрати розумових здібностей.

 

Люди, які хворіли на коронавірус і не потребували ШВЛ, мали відхилення рівня інтелекту в -0,26, у тих, хто потребував ШВЛ, цей показник становив -0,47.

 

До того ж автори дослідження вказують, що цей ефект є довготривалим, а розумові здібності з часом не відновлюються.