Художники з Бразилії, США та Китаю зобразили важливість донорства: у Києві надважлива виставка

23.07.2021
Художники з Бразилії, США та Китаю зобразили важливість донорства: у Києві надважлива виставка

Робота переможниці конкурсу — Ірини Руснак. (Фото з сайту art.donor.ua.)

Кров не виробляють у лабораторії, її — для порятунку життя людей — можуть дати тільки люди.

 

Уже третій рік поспіль творчим конкурсом небайдужі красиво й естетично доносять у заклопотане багатьма іншими проблемами (чи й не проблемами) суспільство меседж про потребу в донорській крові.

 

Із 23 липня до 6 серпня на особливо людному влітку Південному залізничному вокзалі Києва (а інший кінець великого тунельного простору-надбудови — це Центральний вокзал) показуватимуть виставку найкращих робіт Міжнародного фестивалю-конкурсу DonorUA ART Project.


Намальовані серця і руки, в яких пульсують гілочки життя, що розпускаються, нагадують про велику мету — порятунок людських життів: коли у Дніпрі, Києві, Харкові й Одесі потребують допомоги захисники із зони ООС, а у Львові та інших містах — хворі діти, для яких краплинки крові інших людей рівнозначні існуванню серед живих.

 

ДонорUA — автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, розроблена в березні 2015 року з метою популяризації донорського руху в Україні. Проєкт створено у співпраці з  ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України»  й української ІТ-компанії DevRain.


Цього року надійшло на конкурс 78 робіт із різних куточків світу, зокрема Бразилії, Нової Зеландії, США, Грузії, України, Китаю. Автори зобразили донорство в анімації, малюнках, фотографіях і навіть вишивках. Цьогорічна тема «Донорство — це про життя».

 

Оцінювали соціально важливу творчість конкурсантів Катерина Лихач, Надія Ткаченко, Надія Кушнір, Аліна Головльова. 


На виставці представлено 20 робіт: Маргарити-Анастасії Коробко, Юлії Лоцької, Поліни Танич, Ірини Вале, Артема Панича й інших.

 

Переможницею стала Ірина Руснак, яка отримала призові 10 000 грн, а також річну підписку на фаховий ресурс для дизайнерів Projector.

 

Для виставки авторка адаптувала анімаційну роботу під малюнок.
До організації виставки долучилися ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України», Київська міська держадміністрація, представники Укрзалізниці.