Драма перетворюється на оду: 139 бібліотек Києва отримали антологію сучасної історичної драми

23.07.2021
Драма перетворюється на оду: 139 бібліотек Києва отримали антологію сучасної історичної драми

Наклад книги — поки лише 300 примірників.

У Києві представили першу вітчизняну книгу, яка презентує широку палітру історичної драми — про історію України та інших країн від прадавніх часів до ХХІ століття у різних жанрах, формах та стилях: від документальної хроніки до драми-фентезі, від міфологічної казки до рок-опери.

 

Йдеться про антологію сучасної історичної драми «Часо&Простір».


Це проєкт драматургічного відділу Національного Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса та видавництва «Саміт — книга» в рамках підтримки книговидавництва київських авторів, яку здійснює Департамент суспільних комунікацій КМДА.

 

Книга надрукована у кількості 300 примірників. Шанувальники сучасної драми можуть iз нею ознайомитися в Центрі Курбаса та у 139 бібліотеках Києва.


До збірки увійшли 12 п’єс 10 сучасних українських авторів, а її упорядник — Надія Мірошниченко. Автори — відомі драматурги різних поколінь, лауреати премій і переможці багатьох конкурсів із постановками в Україні й за кордоном: Анна Багряна, Ярослав Верещак, Олександр Вітер, Олександр Гаврош, Богдан Жолдак, Надія Марчук, Олег Миколайчук-Низовець, Неда Неждана, Анатолій Покришень, Ігор Юзюк.

 

Збірка складається з чоти­рьох розділів: «Прадавня історія. Міфопростір», «Давня історія. Козаччина», «Нова історія. Війни», «Новітня історія. На межі».


Україна довгий час була колонією декількох імперій. Нашу історію переписували під ідеологічні міфи окупантів, знецінювали національних героїв, а чорні сторінки замінювали білими плямами. Івана Мазепу оголошували зрадником, а Степана Бандеру — фашистом. І ця пропаганда, на жаль, триває донині.


П’єси антології є надзвичайно актуальними в наш час. Допомагають переосмислити травматичний досвід поколінь та мають державотворче значення.

 

Висвітлюють важливі історичні події — визвольну боротьбу України за незалежність, світові війни, геноциди, репресії, національні катастрофи, та змушують подивитись на знакові постаті нашого минулого під новим кутом. Більшість п’єс уже втілені на сцені українських та закордонних театрів.