Нобелівський комітет «дав добро»: відповідь на закиди про надто гучну назву Університету імені Альфреда Нобеля у Дніпрі

16.07.2021

У попередньому номері «Україна молода» опублікувала лист нашого читача, члена ученої ради Українського географічного товариства Олександра Косовця про непродумані, але гучні найменування частини навчальних закладів.

 

Серед інших автор наводив і приклад Університету імені Альфреда Нобеля з Дніпра.

 

При цьому в листі висловлений сумнів щодо того, чи питали засновники закладу дозволу в нащадків Нобеля на використання імені видатного предка.


На публікацію в газеті і на сайті «України молодої» відгукнулась проректор зі стратегічного розвитку та комунікацій університету імені Альфреда Нобеля Тетяна Мішустіна.

 

Вона повідомила, що в «статті вказано неперевірені дані щодо нашого університету, адже ми отримали погодження від Нобелівського комітету, а Мікаель Нобель, нащадок А. Нобеля, був гостем нашого університету та навіть залишив автограф на унікальному пам’ятнику «Планета Альфреда Нобеля».


«На честь Альфреда Нобеля названо заклад вищої освіти у Дніпрі. Це не помпезна назва, а данина всесвітньо відомому вченому та засновнику найпрестижнішої наукової премії у світі — Альфреду Нобелю, — пише далі Тетяна Мішустіна.  


Чому саме Університет названо на честь Альфреда Нобеля? У 2003 році в тодішньому Дніпропетровському університеті економіки та права було відкрито Зал нобелівських лауреатів з економіки, адже якісна економічна освіта дозволяє країнам процвітати та бути незалежними. Величезна зала на 150 місць, стіни якої прикрашають барельєфи вчених, які отримали Нобелівську премію за значний внесок у розвиток всесвітньої економіки.

 

Саме в цій залі відбуваються масштабні наукові заходи Університету імені Альфреда Нобеля: пленарні засідання Всеукраїнських конференцій для студентів та молодих учених, фінали та урочисте нагородження переможців Всеукраїнських наукових конкурсів, міжнародні Нобелівські конгреси.


Уже в 2008 році, на честь 40-річчя заснування Банком Швеції премії з економіки, у дворі Університету було відкрито унікальний меморіальний знак «Планета Альфреда Нобеля».

 

Це єдина у світі скульптурна композиція на честь великих учених — лауреатів Нобелівської премії. Скульптура являє собою руку, що тримає земну кулю, на якій розміщені медалі із зображенням усіх учених, що отримали Нобелівську премію. Поряд із земною кулею — Муза науки.


Отак і було вирішено дати ім’я Альфреда Нобеля закладу вищої освіти у Дніпрі. Президент i засновник Університету імені Альфреда Нобеля Борис Холод звертався до Нобелівського комітету та отримав згоду в 2010 році, а також звертався до родичів Альфреда Нобеля.

 

Між іншим, Мікаель Нобель відвідав Університет імені Альфреда Нобеля. Гостем Університету був і Маріо Варгас Льоса, лауреат Нобелівської премії з літератури (2010).

 

Він прочитав лекцію для студентів. Викладачі впевнені, що колись випускник Університету імені Альфреда Нобеля стане лауреатом Нобелівської премії за дослідження, адже висока якість вищої освіти дозволяє випускникам будувати успішну кар’єру, є серед випускників i знані науковці.


Крім того, у дворі Університету встановлено й перший в Україні пам’ятник самому Альфреду Нобелю. Студенти вже вважають доброю традицією фотографуватися поряд та тримати Альфреда Нобеля за руку на вдачу, а містяни завжди заходять у меморіально-парковий комплекс «Планета Альфреда Нобеля», щоб зробити яскравi світлини.


Сьогодні український Університет пропонує сучасну, чесну та якісну вищу освіту, яка визнана у світі, активно розвиває та підтримує нобелівський рух, організовує та проводить міжнародні нобелівські конгреси, запрошує нобелівських лауреатів iз лекціями, а також виховує майбутніх нобелівських лауреатів».


Ось таке відношення Університет імені Альфреда Нобеля має до винахідника та засновника найпрестижнішої наукової премії у світі Альфреда Нобеля, підсумовує Тетяна Мішустіна.