Неможливе можливо: перемогу у фіналі Євро-2020 вирвала збірна Італії

13.07.2021
Неможливе можливо: перемогу у фіналі Євро-2020 вирвала збірна Італії

Фінал Євро-2020 — за збірною Італії. (Фото з сайту sport.ua.)

Перед стартом Євро-2020 збірна Італії не вважалася беззаперечним фаворитом турніру, однак із кожним новим матчем колектив Роберто Манчіні все більше переконував уболівальників та експертів у своїй спроможності виграти чемпіонський трофей.

 

У фіналі проти Англії, окрім змістовної гри, «блакитній ескадрі» довелося показати ще й чемпіонський характер.

 

Захисник «трьох левів» Люк Шоу забив найшвидший в історії фінал ЧЄ гол і поставив італійців у скрутне становище. Здавалося, що підтримувана 65-тисячною армією своїх уболівальників англійська збірна зможе нарешті виграти свій перший європейський трофей.


Однак, за словами голкіпера збірної Італії Джанлуїджі Доннарумми, «Скуадра Адзурра» змогла створити щось екстраординарне.

 

«Швидкий пропущений гол міг би зламати нас, але ми не та команда, яка буде здаватися. Було непросто, але ми дали блискучий бій. Ми домінували протягом основної частини матчу, боролися на кожному клаптику поля. Ви всі знаєте, з чого ми починали.

 

У нас фантастична команда, і ми заслужили перемогу», — сказав італійський воротар. І, власне, саме йому судилося стати головним героєм фіналу, долю котрого його учасникам довелося вирішувати у серії післяматчевих 11-метрових ударів.


Хоч як намагався легендарний «Уемблі» надихнути своїх співвітчизників на останній ривок, італійці виявилися значно сильнішими у найвідповідальнiший момент.


Одразу троє англійських збірників схибили з «позначки»: Маркус Решфорд влучив у штангу, а удари Джейдона Санчо та Букайо Саки відбив Доннарумма.

 

При цьому його візаві — Джордан Пікфорд — обмежився двома «сейвами».

 

«Вся відповідальність на мені, нікого звинувачувати не варто. Це я вибирав тих, хто проб’є пенальті. Вибирав на основі того, що я бачив на тренуваннях, коли ми відпрацьовували удари. Хлопці й так зробили більше, ніж будь-яка наша збірна за 50 останніх років», — заявив наставник збірної Англії Гарет Саутгейт.


І справді, на Євро-2020 англійська збірна грала свій перший в історії континентальний фінал. До того кращим здобутком команди «трьох левів» вважався планетарний тріумф на домашньому ЧС-1966.


У рідних стінах англійці могли виграти й європейський чемпіонат, утім підопічні Роберто Манчіні виявилися голоднішими до перемог.

 

Цікаво, що «Блакитна ескадра» не програє вже близько трьох років, а з урахуванням фіналу ЧЄ-2020 її серія без поразок тепер нараховує 34 матчі.

 

«Те, що все це реально, раніше неможливо було й уявити. Але хлопці проявили себе в усій красі. Це чудовий колектив», — зазначив головний тренер італійців Манчіні.


Дісталися компліменти від італійського «коуча» й англійцям. Збірну «трьох левів» назвав колективом, що дуже швидко прогресує й готовий до нових звершень.

 

Утім навряд чи ці слова зараз здатні зарадити розпачу підопічних Саутгейта. Хоча тренер англійців переконує: його команда на правильному шляху.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Фінал. Англія — Італія — 1:1 (по пен. — 2:3).