Ставка на якість: у Мінмолоді та спорту назвали остаточний склад збірної України на Олімпіаду в Токіо

09.07.2021
Ставка на якість: у Мінмолоді та спорту назвали остаточний склад збірної України на Олімпіаду в Токіо

На початку липня Ярослава Магучіх з результатом 2,03 м перемогла на етапі «Діамантової ліги» в Стокгольмі. (Фото з сайту sport.24tv.ua.)

Найближчими днями вітчизняні олімпійці вирушають до Токіо, де 23 липня стартує XXXII літня Олімпіада.

 

Пандемія, карантин, локдауни — все це на рік відклало початок Ігор-2020 й розтягнуло в часі процедуру відбору спортсменів на головні старти п’ятиріччя.

 

Відтак лише нещодавно НОК України разом з Міністерством молоді та спорту змогли назвати остаточний склад нашої олімпійської збірної, представники котрої змагатимуться в Токіо.

 

А до столиці Японії поїде неймовірно мала делегація «синьо-жовтих». Уперше за часів незалежності Україну на Літніх  іграх представлятимуть менше 200 олімпійців.

 

Загалом, 158 вітчизняних спортсменів виступлять у 25 видах спорту. При цьому жодної української команди в ігрових дисциплінах не буде.


Водночас традиційно найбільше в олімпійській збірній представництво має вітчизняна легкоатлетична збірна. Одразу 20 атлетів та 27 атлеток виконали олімпійські нормативи й отримали можливість вийти на олімпійські старти.

 

Утім можливість поборотися за високі нагороди матиме значно менша кількість повпредів вітчизняної легкої атлетики.

Перш за все тут ідеться про майстринь стрибкових дисциплін — висотницю Ярославу Магучіх, яка на початку липня з результатом 2,03 м ви­грала етап «Діамантової ліги» в Стокгольмі, та Марину Бех-Романчук, яка спеціалізується на стрибках у довжину.


А от бронзового призера Ігор-2016 у Ріо — висотника Богдана Бондаренка у Токіо не буде — 31-річному харків’янину, обтяженому старими травмами, не вдалося подолати олімпійській відбір.

 

Так само не їдуть до Японії й ще кілька знаних вітчизняних олімпійців, які з різних причин опинилися поза заявкою «синьо-жовтих» на Ігри.

 

Приміром, дворазовий призер минулих Ігор гімнаст Олег Верняєв і досі залишається поза активним спортом через невирішені допінгові проблеми.

 

А нещодавно в неприємну допінгову історію потрапив також і переможець московського чемпіонату Європи-2021 з важкої атлетики Дмитро Чумак, якого звинуватили в спробі ухилитися від проходження допінг-тестування.


А от відсутність у заявці на Токіо титулованої борчині, багаторазової призерки чемпіонатів Європи та світу Юлії Ткач пояснюється тим, що вона програла внутрішню конкуренцію своїй партнерці по збірній — Ірині Коляденко.


Не побачимо на Іграх у Токіо й нашого титулованого плавця Андрія Говорова. Не так давно установивши світовий рекорд на дистанції 50 метрів батер­фляєм та ставши на ній срібним призером ЧЄ-2021, 29-річний уродженець Севастополя не знайшов у собі сил виконати норматив у своїй профільній олімпійській дисципліні — 50 м вільним стилем.

 


Відтак головні медальні сподівання українського плавання на токійській воді будуть пов’язані зі стаєром Михайлом Романчуком, який на травневому ЧЄ в Будапешті двічі піднімався на найвищу сходинку п’єдесталу.

 

Тоді ж із найкращого боку проявили себе в й вітчизняні водні грації. На акватичному Євро у столиці Угорщини підопічні Світлани Саїдової зібрали рекордний урожай медалей, прикрасивши його кількома золотими відзнаками.

 

Натхненні тим успіхом майстрині вітчизняного артистичного плавання тепер готуються підкорити й олімпійський п’єдестал.


Загалом, практично в кожній дисципліні, де змагатимуться українські спортсмени в Токіо, Україна може сподіватися на медалі.

 

Каратистка Анжеліка Терлюга, дзюдоїстка Дар’я Білодід, борець Жан Беленюк, боксер Олександр Хижняк, важкоатлетка Ірина Деха, фехтувальниця Ольга Харлан, велосипедистка Олена Старикова, веслувальниця Людмила Лузан, стрілок Олена Костевич, тенісистка Еліна Світоліна — усі вони мають за плечима досвід великих перемог на серйозних міжнародних стартах.


Зрозуміло, що Олімпіада — це особливий старт, і тут охочих перемогти більш, ніж достатньо.

 

Додатковим випробуванням для українських спортсменів, звісно, буде акліматизація, а також пов’язані з коронавірусом обмежувальні заходи. Утім, думається, ці перешкоди не повинні збити загартованих успіхами вітчизняних олімпійців з медального шляху.