Збірна Англії вперше в історії пробилася до фіналу Євро: як їй це вдалося

09.07.2021
Збірна Англії вперше в історії пробилася до фіналу Євро: як їй це вдалося

Епізод з «пірнанням» англійця Рахіма Стерлінга в штрафному майданчику збірної Данії став вирішальним для підсумкового результату другого півфіналу ЧЄ-2020. (Фото з сайту sport.ua.)

На чемпіонаті Європи залишилося зіграти один матч. У вирішальному протистоянні турніру 11 липня на лондонському «Уемблі» зійдуться збірні Італії та Англії.

 

Для майбутніх господарів фіналу це історичний момент, адже ніколи раніше англійці не грали в головному матчі континентального форуму.

 

«Ми зіграємо у фіналі на домашньому стадіоні — це неймовірне відчуття», — каже капітан «трьох левів» Гаррі Кейн, який допоміг англійській збірній туди пробитися.

 

При цьому наставник «трьох левів» Гарет Саутгейт амбітно додає: «У фінал виходять, аби вигравати».


Дехто вважає, що вийти на побачення з італійцями підопічним Саутгейта неабияк допоміг суддя з Нідерландів Данні Маккелі, котрий у їхньому півфінальному двобої з данцями призначив у додатковий час сумнівний пенальті.


Прудконогий Рахім Стерлінг відреагував падінням у штрафному майданчику на легкий дотик захисника збірної Данії, Маккелі після перегляду ВАР вказав на 11-метрову позначку, а Гаррі Кейн з другої спроби, на добиванні, відправив переможний м’яч у ворота Каспера Шмайхеля.

 

До слова, в 1992 році батько Каспера — Петер Шмайхель — разом зі збірною Данії сенсаційно став переможцем європейського форуму. Нинішнє ж скликання данської національної команди виглядає також досить колоритно.


Хай там як, а, на думку знаного наставника Жозе Моуріньйо, у матчах найвищого рівня подібного роду спірні моменти не повинні перетворюватися на пенальті.

 

Утім 60 тисяч уболівальників, які підтримували місцеву збірну на «Уемблі», зробили свою справу, підштовхнувши якимось чином рефері до потрібного англійській збірній рішення.


Тепер на збірну Англії чекає перший в її історії фінал чемпіонату Європи, де «трьом левам» протистоятиме потужна команда Роберто Манчіні.

 

Упродовж турніру «Скуадра Адзурра» вже не раз вражала експертів своєю грою, спонукаючи їх називати італійську збірну майбутнім переможцем Євро-2020.

 

У півфінальному протистоянні з іспанцями на сторону «блакитної ескадри» стала й фортуна, котра допомогла підопічним Манчіні виграти післяматчеву серію 11-метрових ударів.


Після поєдинку італійським футболістам довелося визнати, що проти них збірна Іспанії показала гру дуже високого класу. Однак, як відзначив захисник «Скуадри» Леонардо Бонуччі, завдяки власній терплячості саме його національна команда гратиме у фіналі.

 

А вибивши з розіграшу «Червону фурію», збірна Італії таким чином реваншувалася за болюче фіаско піренейцям у фіналі україно-польського Євро в 2012 році.

 

До слова, другими були італійці й на ЧЄ-2000, а от  далеке Євро-1968 вони завершили в статусі тріумфаторів.

 

Як то буде цього разу, однозначно сказати складно. Англійці хоч і вперше гратимуть у фіналі, проте, без сумніву, зроблять усе, аби реалізувати чемпіонську нагоду, що надала їм спортивна доля.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Півфінали. Іспанія — Італія — 1:1 (по пен. — 2:4), Англія — Данія — 2:1 (у дод. час)