Коли нечиста сила серед нас: що можна робити і чого варто укникати у ніч на Івана Купала

06.07.2021
Коли нечиста сила серед нас: що можна робити і чого варто укникати у ніч на Івана Купала

Дівчата у ніч на Івана Купала ворожать на судженого, кидаючи у воду власноруч сплетені вінки.

У ніч із 6 на 7 липня традиційно відзначатимемо народне й магічне свято Івана Купайла, присвячене літньому сонцестоянню.

 

Кажуть, коли сонце найвище піднімається над землею, як це є нині, то дає найбільше тепла і світла, проявляючи свою чудодійну силу.

 

А квіти та трави, котрі є головними у купальську ніч, набирають цілющих властивостей.


Основним стрижнем, довкола якого відбуваються дійства, є купальський вогонь. Він має горіти цілу ніч.

 

Навколо нього молодь грає в ігри, співає пісні, водить хороводи, а ще стрибає через багаття заради веселощів і забави, а заодно — для залучення в будинок достатку.

 

За прикметами, коли закохані юнак iз дівчиною вдало перестрибнуть купальський вогонь, то вони неодмінно одружаться і проживуть у злагоді все життя.


Дівчата у ніч на Івана Купала ворожать на судженого, кидаючи у воду власноруч сплетені вінки. Чий такий символ щастя та одруження парубок дістане — та дівчина відразу повинна його поцілувати.

 

Побутує кілька прикмет: якщо вінок тоне відразу — коханий розлюбив і весілля з ним не відбудеться; до берега приб’є — незаміжньою бути юнці цього року. У кого вінок найдовше пропливе — на тривале щастя.


Цікавим є й ворожіння на квітах. Наосліп дівчата зривали різних цілий букет, клали його під подушку. Якщо після сну виявлялося, що зібрані як мінімум дванадцять різних трав, то у дівчини є великий шанс вийти заміж уже цьогоріч.


За повір’ями, в купальську ніч, яка є найкоротшою, не можна спати, оскільки в цей час оживає не лише природа, а й особливо активною стає всяка нечисть: відьми, перевертні, русалки, чаклуни, домовики, водяники, лісовики.

 

Проте скупатися у водоймі варто. Бо, за переказами, в цей час уся нечиста сила виходить iз річок і морів, тому людині нічого не загрожує. А вода у цю ніч набуває цілющих властивостей, допомагає очистити тіло і душу від поганих помислів і зла.


Існує легенда, що в день на Івана Купала можна зцілитися росою. Але для цього треба встати раніше і пройтися босоніж по траві.

 

А ще в старі добрі часи вірили, що на Івана Купала духи землі, води і вогню говорять iз людьми. І тому саме в цей день потрібно у них просити допомоги у справах, а також — у відкритті майбутнього.


На Івана Купала краще нікому нічого не давати, не продавати й не позичати. А знайдені на дорозі гроші, навіть якщо сума велика, не піднімати. Бо це може накликати на родину бідність.

 

Словом, вшановуйте сонце, родюче літо і зелені луги. Одягайте вінки з квітів і трав, танцюйте та співайте оди природі. Гарного усім свята!