Влада Баварії заборонила прохід до Кенігсбахського водоспаду — щоб врятувати від туристів

06.07.2021

Як варто піклуватися про рідну природу, слід повчитися у баварців, які через наплив різних там мисливців за емоціями і враженнями вирішили закрити на п’ять років прохід до знаменитого Кенігсбахського водоспаду.

 

Річ у тім, що раніше це диво альпійської природи відвідували переважно місцеві жителі, щоб насолодитися рідними краєвидами.

 

Та з розвитком соціальних мереж і, відповідно, популярністю виставляння напоказ світлин із місць, де різні інфлюенсери (люди, що впливають на думку інших) побували, територія довкола цього озера і водограю була витоптана натовпами туристів.

 

Дійшло до того, що занадто активні мандрівники (іноді їх бувало й до кількох сотень на день) вже не задовольнялися існуючими стежинами, а буквально «проклали»  кілометри нових, причому настільки, що тепер ці стежини в разі сильних дощів чи злив загрожують розмиванню ґрунту схилів у цих місцях, що створює певні загрози довкіллю.

 

Крім того, постраждали й червонокнижні види птахів, що мешкають у навколишніх лісах. Отож місцева влада Баварії вирішила закрити територію довкола озера площею в 10 гектарів для тревел-блогерів.


Кенігзеє (в перекладі «Царське озеро») розташоване в Альпах неподалік австрійського кордону, оточене зусібіч горами висотою до 2,7 км заввишки, що круто здіймаються довкола нього й утворюють своєрідний фіорд.

 

Це одне з трьох найбільших озер Німеччини, довжина якого з півночі на південь сягає 7,7 км, а в найширшому місці — 1,7 км.

 

Водойма утворилася під час Льодовикового періоду, а водоспад сформував невеликі кам’яні басейни — заглибини в породі, що в сукупності й приваблює натовпи туристів і блогерів щодня.