Фокус на Олімпіаду: на Уїмблдоні українки залишились лише в парних турнірах

06.07.2021
Фокус на Олімпіаду: на Уїмблдоні українки залишились лише в парних турнірах

Прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна каже, що нині не все гладко в її грі. (Фото з сайту sport.ua.)

Уже більше ста років на смарагдових кортах Уїмблдону точаться баталії за «трав’яний» «шолом», однак і досі ці змагання сприймаються як щось унікальне та особливе.

 

Упродовж року тенісисти та тенісистки зовсім мало часу проводять на траві, віддаючи перевагу змаганням на ґрунті та «харді».

 

Як результат, переважна більшість тенісного бомонду не має особливих очікувань від Уїмблдонського турніру.

 

Не дивно, що в передмісті Лондона зовсім рідко трапляються справжні тенісні сенсації, й, згідно зі статистикою, переможцями цих змагань виходять провідні зірки світового тенісу — чинні або колишні лідери рейтингів ATP та WTA.


Вочевидь саме вони мають найбільше «генетичної пам’яті» тріумфаторів, яка й допомагає їм перевершувати своїх конкурентів на уїмблдонській траві. Так, лідери обох — чоловічого та жіночого — посівів успішно продовжують свої виступи на цьогорічному Уїмблдоні.

 

Перші ракетки світового тенісу — австралійка Ешлі Барті та серб Новак Джокович — вже подолали по три раунди змагань і з упевненістю дивляться в найближче майбутнє.


Натомість українські повпреди в одиночному розряді дуже швидко залишили Уїмблдонський турнір. Дійти до другого змагального тижня не вдалося навіть примі вітчизняного тенісу Еліні Світоліній, яка зазвичай демонструє надвисокі турнірні амбіції.

 

Дарма, що на Уїмблдоні-2021 перша ракетка України мала третій номер посіву. Уже після другого кола Магда Лінетт з Польщі перевела Еліну до розряду глядачів — 3:6, 4:6.

 

«Я вже тривалий час виступаю в Турі, і було багато різних ситуацій, але зараз, я б сказала, все йде не дуже гладко. Звичайно, це важкий період, але за свою кар’єру я вже була в такому становищі кілька разів. І головне те, як ти зможеш повернутися після цих важких поразок. Мені точно потрібно відпочити, перезавантажитися, щоб знову відчувати себе свіжою перед майбутніми турнірами», — сказала після несподіваного фіаско другій ракетці Польщі Світоліна.


Тепер же, після завчасного вильоту з «трав’яного» «шолома», Еліна матиме трохи більше часу на підготовку до Олімпійського турніру. Важко сказати, який пріоритет мають майбутні змагання для української прими. Раніше турніри «Гранд слему» важили для неї значно більше.

 

Проте, постійно спотикаючись під час сходження на вершину «Мастерзів», не виключено, що Світоліна вирішить перевести фокус в інший бік і спрямувати всі зусилля на підкорення олімпійського піку.


Хай там як, а на Олімпійські Ігри в Токіо Федерація тенісу України відправляє всіх найкращих тенісисток країни, включно з другою ракеткою Даяною Ястремською, котрій після піврічного розгляду її допінгової справи дозволили повернутися на корт.


Що ж до Уїмблдону-2021, то на етапі другого раунду турнір також залишила й Марта Костюк, яка в трьох сетах поступилася Анастасії Севастовій — 6:1, 4:6, 3:6.

 

«Не вистачило досвіду», — так пояснила 19-річна киянка свою невдачу в матчі.


При цьому трохи краще йдуть справи українок на Уїмблдоні в парному розряді. Напередодні Олімпіади, сестри Кіченок на найвищому рівні активно перевіряють свої навички гри в тандемі.

 

Приміром Надія Киченок непогано тримається одразу в двох турнірах — парі та міксті. У дуеті з румункою Ралукою Олару вона вже дісталася третього кола змагань та, як і її сестра Людмила, дійшла до другого раунду змішаної пари.