На різних векторах: «Шахтар» зробив акцент на італійців, а «Динамо» переглядає українських футболістів

06.07.2021
На різних векторах: «Шахтар» зробив акцент на італійців, а «Динамо» переглядає українських футболістів

Денис Антюх iз «Колоса», який перебуває на перегляді в «Динамо», забив за киян у ворота «Базеля». (Фото з сайту fcdynamo.kiev.ua.)

Після завершення Євро-2020 від національної збірної увага українських фанатів поступово переходить на клубні справи.

 

Тим паче, у міжсезоння в УПЛ сталося багато цікавого.


Зокрема, «Шахтар», який минулого сезону не виграв жодного трофею, вирішив не лише змінити тренера, а й суттєво підсилитись.

 

При цьому зміна вектора на тренерській лавці (нагадаємо, «гірників» очолив екстренер італійського «Сассуоло» Роберто де Дзербі) позначилась і на трансферній політиці: донеччани підписали доброго знайомого де Дзербі центрального захисника того ж таки «Сассуоло» — Марлона — за 8 мільйонів євро.

 

Цей 25-річний бразилець, який свого часу не закріпився у «Барселоні», може вплинути на ігровий час іншого центрбека «Шахтаря» — Давіда Хочолави, який і минулого року виходив на поле не так часто.

 

Подейкують, 28-річний грузин розглядає варіанти у Європі та має пропозиції з Бельгії та Данії.


Окрім захисту, «гірники» підсилили й атаку, де травмованого Мораеса має замінити молодий африканський форвард Ласіна Траоре, котрого придбали у «Аякса» (за чутками ЗМІ, за 8 мільйонів євро).

 

Ще одним новачком віцечемпіонів України (за 18 мільйонів євро) став бразильський хавбек «Бенфіки» Педріньйо, який має підсилити центр півзахисту.

 

Троє новобранців донеччан уже встигли дебютувати в товариському матчі на зборах в Австрії проти місцевого «Санкт-Йохана», а Траоре навіть встиг відзначитись голом.


Натомість чемпіон i володар Кубка — «Динамо» — поки не поспішає з дороговартісними покупками. Кияни повернули з оренд молодих футболістів та вирішуватимуть їхню долю за підсумками зборів у Швейцарії.

 

Також на перегляді у складі «біло-синіх» перебувають найкращий бомбардир минулого чемпіонату Владислав Кулач, який не продовжив контракт з «Ворсклою», та Денис Антюх і Антон Коробенко, котрі минулого сезону грали за «Колос та «Інгулець» відповідно.


Останні двоє вже встигли відзначитись голами за киян у спарингу з «Базелем», який завершився надрезультативною нічиєю (4:4).


«Для мене дуже приємно, що я перебуваю на перегляді у такому клубі. Кожен спаринг — це шанс довести, що можу відповідати рівню «Динамо». З Луческу я працював ще в «Шахтарі», коли мені було 18 років», — розповів про свої плани закріпитись у Києві вихованець «гірників» Коробенко.


Про мету за підсумками зборів підписати контракт із «Динамо» говорить і Владислав Кулач. «Динамо» — команда з великими амбіціями, для мене це великий виклик. Хочу докласти максимум зусиль, щоб завоювати місце у складі», — сказав ексфорвард «Ворскли».


Полтавчани, які, до речі, першими з українських клубів стартують у єврокубках, уже знайшли заміну для Кулача, підписавши на правах вільного агента Адерінсолу Есеолу, котрий свого часу вигравав бомбардирську гонку чемпіонату Казахстану. Також поповнив лави «ворсклян»  колишній центрбек «Десни» Йонас Тамм.


Чимало кадрових змін і у бронзового призера — луганської «Зорі». «Біло-чорних» уже на правах вільного агента покинули 4 лідери команди: Нікола Васіль (уже став гравцем німецького «Санкт-Паулі»), Йоель Абу-Ханна (підписав контракт iз польською «Легією») та українці Дмитро Іванісеня та Владлен Юрченко.

 

Іванісеня найближчим часом може стати футболістом російського клубу «Крила Рад» та вже прибув у розташування команди. Також може покинути луганчан Владислав Кочергін, яким цікавиться новачок Серії А — «Венеція». Натомість «Зоря» підсилила склад бразильцем Крістіаном.


Попри те, що всі 16 команд отримали атестати на новий сезон в УПЛ, ще достеменно невідомо, чи всі вони почнуть новий чемпіонат.

 

Так, поки не зрозуміла доля «Олімпіка» — донеччан масово покидають футболісти, зокрема і капітан Сергій Політило, котрий причиною переходу у «Львів» назвав саме невизначеність щодо майбутнього «Олімпіка». А президент клубу Владислав Гельзін каже, що не визначився, де гратиме наступного сезону команда.


Крім цього, ЗМІ дедалі частіше пишуть про фінансові проблеми у чернігівській «Десні», яку залишають гравці після невиходу в єврокубки. Проте до офіційного старту сезону в УПЛ залишилося три тижні, тому доля цих клубів стане відомою вже скоро.