Найманці закопують небезпеку: спостерігачі ОБСЄ за добу фіксують близько 100 мін окупантів

02.07.2021
Найманці закопують небезпеку: спостерігачі ОБСЄ за добу фіксують близько 100 мін окупантів

Окупанти вчергове обстріляли Авдіївку. (Фото пресслужби ООС.)

У зоні ООС на сході України російські окупанти 30 червня десять разів порушували режим припинення вогню.

 

Українські позиції ворог обстрілював поблизу Золотого, Новоселівки, Новгородського, Красногорівки, Південного, Водяного, Оріхового з ручних та станкових протитанкових гранатометів, БМП-1, мінометів 82-го калібру, стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів.


Крім того, на Луганщині був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника був вчасно подавлений засобами РЕБ.


Станом на ранок 1 липня зафіксовано два порушення режиму припинення вогню: біля населеного пункту Авдіївка збройні формування РФ обстріляли українські позиції з мінометів 82-го калібру та гранатометів різних систем. На ворожі обстріли наші військові відкривали вогонь у відповідь.


Спостерігачі ОБСЄ безпілотним літальним апаратом малого радіуса дії зафіксували близько 100 протитанкових мін на двох полях поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Веселогорівка Луганської області лише впродовж однієї доби 25 червня. Крім того, днем раніше на околиці тимчасово окупованого населеного пункту Бетманове (23 км на північний схід від Донецька) міжнародна місія виявила чотири протитанкові міни.


«Українська сторона повідомляє, що, за даними щоденних звітів ОБСЄ, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ систематично фіксують нові випадки мінування збройними формуваннями Російської Федерації тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей», — ідеться в повідомленні пресслужби штабу операції Об’єднаних сил.


Наявність великої кількості мін та інших вибухонебезпечних предметів загрожує безпеці людей, що проживають на тимчасово окупованій території, а також створюють перешкоди для вільного та необмеженого пересування спостерігачів ОБСЄ.

 

Жахливими наслідками безкон­трольних мінувань є часті факти загибелі та поранень цивільних мешканців. Розмінування місцевості залишається надзвичайно актуальним завданням.


Розуміючи надзвичайність ситуації, яка склалася, делегація України в Тристоронній контактній групі вкотре закликала російську сторону узгодити план розмінування з графіком проведення ремонтних робіт на ключових об’єктах критичної інфраструктури поблизу лінії розмежування.

 

На жаль, пропозиції та ініціативи української сторони поки не отримали належної реакції з боку окупантів, йдеться в повідомленні.


Тим часом для очищення від вибухонебезпечних предметів звільнених територій Донецької та Луганської областей Міністерство оборони України спільно з іншими міністерствами та відомствами щорічно здійснює розмінування відповідно до Плану заходів з організації робіт гуманітарного розмінування звільнених територій. А збройні формування Російської Федерації та їхнi найманці блокують цю роботу.


«Намагаючись виправдатись за злочини проти людяності, окупанти вдаються до тиражування абсурдних звинувачень ЗСУ в начебто їх причетності до підривів поблизу населених пунктів на тимчасово окупованій території, що є нічим іншим як елементами брудної та деструктивної пропагандистської кампанії противника, спрямованої на інформаційне зомбування населення тимчасово окупованих територій та Російської Федерації.


Злочинно нехтуючи питаннями гуманітарного характеру, найманці намагаються перекласти відповідальність за свої злочини та бездіяльність на українську сторону, вдаючись до відвертих маніпуляцій і брехні, використовуючи горе та біль громадян, що мешкають на тимчасово окупованій території», — заявляють у штабі ООС.