Бойовики двічі не пустили місію ОБСЄ «з міркувань безпеки»

30.06.2021

На фронті, комусь може здаватися, настало майже «затишшя», бо окупанти 28 червня «лише» двічі порушили режим припинення вогню, поблизу Водяного, що на Приазов’ї, та Новотошківського. Ворог відкривав вогонь з автоматичних станкових і підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї.


Утім і цих «нечисельних» обстрілів виявилося достатньо, аби важко поранити одного з українських захисників: боєць отримав кульове поранення.

 

Воїну оперативно надали домедичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан здоров’я пораненого — важкий.


Використовуючи координаційний механізм, Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування оперативно реагувала на порушення через Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.


Станом на 7-му годину ранку 29 червня з боку російсько-окупаційних військ зафіксоване одне порушення режиму припинення вогню.

 

Біля Невельського ворог вів вогонь iз мінометів 120-го калібру. Наразі ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил повністю контрольована українськими військовими.


Додамо, що у районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Впродовж доби підрозділи поліції зведених загонів перевірили 4 тис. 276 транспортних засобів, 5 тис. 41 особи, з яких 4 тис. 865 по Інформаційному центру.

 

До територіального підрозділу на причетність до збройних формувань Російської Федерації та її найманців доставили одну особу. Виявлено 52 адміністративнi правопорушення. За вказаний період поліцейськi розкрили 15 злочинів.


Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» у понеділок 28 червня на тимчасово окуповану територію України прослідувало 986 осіб, на підконтрольну Україні територію прибуло 2 тис. 2 особи. Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Новотроїцьке» — 219 і 281, відповідно.


Тим часом свободу пересування місії ОБСЄ на вихідних обмежували на блокпосту збройних формувань РФ на півдні окупованої Донеччини та на залізничній станції на кордоні з Росією на окупованій частині Луганської області.

 

«26 червня на блокпосту збройних формувань поблизу н. п. Заїченко (непідконтрольний урядові, 93 км на південь від Донецька) один вочевидь озброєний член збройних формувань не пропустив спостерігачів далі на захід у напрямку н. п. Пікузи (колишнє Комінтернове; непідконтрольний урядові, 92 км на південь від Донецька) та на південь у бік н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 97 км на південь від Донецька) з міркувань «безпеки СММ», — йдеться у звіті.


Крім того, того ж дня на залізничній станції «Червона Могила» у Вознесенівці (кол. Червонопартизанськ; непідконтрольний урядові, 65 км на південний схід від Луганська) двоє озброєних бойовиків російських окупаційних сил сказали команді Місії покинути той район, мотивувавши це «відсутністю дозволу від командирів».


Нагадаємо, у другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України сталися у тимчасово окупованих окремих районах Донецької та Луганської областей. Упродовж періоду з 1 січня по 20 березня 2021 року також 93% усіх випадків перешкоджань у пересуванні Місії відбулися на території ОРДЛО.