Хвиля на ім’я «дельта»: новий штам коронавірусу загрожує зіпсувати і це літо

25.06.2021
Хвиля на ім’я «дельта»: новий штам коронавірусу загрожує зіпсувати і це літо

Розслаблятися рано: на людство чекає нове випробування.

Цю тему можна розпочати з вступу до численної кількості анекдотів: «Є дві новини — одна хороша, а інша погана...» Отже, хороша.

 

Загальне відчуття щодо пандемії COVID-19 як у світі, так і в Україні таке, що справа йде на покращення, що ось-ось ми вже позбудемося цієї глобальної зарази, яка завдала такого негативного впливу на приватне життя людей та загальносвітову економічну ситуацію.


Відтак в усьому світі спостерігаються послаблення карантинних вимог.

 

Зокрема, від середи, 23 червня, розпочали працювати всі автомобільні пункти пропуску на кордоні Польщі з Україною. Зокрема, відкриті пункти перетину кордону в Зосіні, Долгобичеві та Кросцєнку.

 

«Кордон із Україною також можна перетинати в раніше відкритих автомобільних прикордонних пунктах у Дорогуську, Гребенному, Корчовій, Медиці та Будомєжі», — нагадала представниця Головної комендатури Прикордонної служби Польщі Анна Міхальська.

 

Водночас вона додала, що рух пасажирів на залізничному транспорті поки що не відновлюють.


Також на кордоні з Угорщиною знову запрацював пункт пропуску «Дзвінкове», що в Берегівському районі Закарпатської області.

 

Як повідомила пресслужба МЗС України, пункт пропуску функціонуватиме щодня з 08:00 до 19:00. Цей пункт пропуску був закритий із вересня 2020 року.

Добре подумайте, чи варто їхати

А тепер про погані новини. Не встигла Польща оголосити про відкриття пунктів перетину на кордоні з Україною, як увечері того ж дня повідомила, що від 24 червня запроваджує 10-денний карантин для осіб, котрі повертаються до країни з-за меж Шенгенської зони.

 

Віцеміністр здоров’я Польщі Вальдемар Краска підкреслив, що маємо справу з динамічною ситуацією, пов’язаною з появою нових штамів коронавірусу: «Щоденно, у реальному часі, ми отримуємо інформацію про нові мутації, виявлені у Польщі. На додаток, якщо ми порівняємо кількість нових випадків штаму «гамма», то у вівторок їх було 14, а у середу вже 17, а якщо говоримо про мутацію «дельта» (так званий індійський штам. — Ред.), то у вівторок таких випадків було 90, а у середу вже 96, варіант «бета» — 36 і 38, відповідно. Як бачимо, нових штамів у нашій країні також прибуває».


Віцеміністр закордонних справ Польщі Пьотр Вавжик уже попередив, що кожен, хто планує закордонну подорож, має добре подумати, перш ніж їхати. І додав, що в такому випадку кожен повинен вакцинуватися.

 

Віцеміністр нагадав, що ніхто не гарантує особам, котрі їдуть за кордон, що внаслідок зростання числа захворювань вони не будуть ув’язнені в країні, в яку поїхали: «Я ще раз закликаю брати до уваги дуже мінливу ситуацію, розвиток якої важко передбачити у момент виїзду.

 

Може виявитися, що якась країна має ліберальну політику на момент виїзду, а під час перебування може відбутися раптове збільшення захворюваності, як це сталося, наприклад, у Лісабоні, коли місто було де-факто ізольовано кордоном.

 

Потім можуть бути проблеми з поверненням до Польщі». Пьотр Вавжик додав, що обмеження найчастіше не стосуються вакцинованих осіб.


Тим часом у сусідній Росії — спалах захворювання. Віце­прем’єр РФ Тетяна Голікова повідомила, що за минулий тиждень у країні захворюваність на COVID-19 зросла майже на 30%.

 

Зростання фіксується в усіх регіонах Росії. Індійський штам переважає в Москві, Нижегородській і Саратовській областях, усе більше випадків зараження в Санкт-Петербурзі.

 

Офіційні дані по захворюваність у Петербурзі російська влада взагалі не подає, оскільки там то проводився Економічний форум, то тепер тривають матчі чемпіонату Європи з футболу. Тому реальну ситуацію банально приховують.


За словами Голікової, у квітні і травні епідеміологічна ситуація була стабільною, але в останні три тижні відбулося зростання. У зв’язку з цим уряд Росії фактично схвалив програму примусової вакцинації, від проходження якої залежатимуть місця роботи в державному секторі, обслуговування в державних закладах освіти та охорони здоров’я.

«Дельта» вже і в Україні

Секретар Ради національної безпеки й оборони України (РНБО) Олексій Данілов повідомив, що штам коронавірусу «дельта», вперше виявлений в Індії, зафіксували вже в Україні. За його словами, штам виявили у двох людей: жінки 66 років і дівчини 16 років, які нещодавно повернулися з Росії.

 

Наразі їх шпиталізували до Олександрівської лікарні в Києві, їхній стан — стабільний, повідомив Данілов. Секретар РНБО також не виключає, що може бути повністю зупинене сполучення з деякими країнами через штам «дельта».

 

«У нас є чотири лабораторії, які можуть виявляти новий штам, дві приватні і дві державні, у нас немає саме тестів, які виявляють індійський штам, ми звернулися до ВООЗ», — сказав секретар РНБО. Через виявлення «дельти» 23 червня зібрався апарат РНБО, на якому вирішували, зокрема, чи запроваджувати обов’язкове ПЛР-тестування для людей, які приїжджають із Росії, Білорусі, Великої Британії й Індії.


За оцінками фахівців, штам «Дельта» є найбільш заразним з усіх варіантів коронавірусу, які циркулюють у світі. Через нього у Британії вирішили відкласти заплановане послаблення карантинних заходів. Із цим штамом також пов’язують нинішній спалах COVID-19 у Росії.


Раніше низка науковців із Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Вінницького національного технічного університету та Національної академії медичних наук України ви­словлювали занепокоєння стрімким поширенням штаму коронавірусу «дельта», зокрема в Росії.

 

За їхньою інформацією, у сусідній країні цей штам інфікував кожного четвертого хворого на COVID-19. За прогнозом науковців, нова хвиля пандемії коронавірусу, спричинена «дельтою», може накрити Україну ще до початку осені.

Чим небезпечний новий штам коронавірусу?

«Німецька хвиля» у своїй публікації аналізує, наскільки небезпечний індійський штам.


Дельта-варіант коронавірусу, який також називають B.1.617.2, вперше був зафіксований у жовтні 2020 року в індійському штаті Махараштра і відтоді стрімко поширився в Індії та у світі. Спочатку його називали індійським варіантом, але зараз офіційно він носить назву дельта-варіант.

 

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у травні цього року класифікувала його як «варіант, що викликає занепокоєння» (Variant of Concern, VOC), так само, як варіанти альфа (B.1.1.7), бета (B.1.351) і гамма (P.1).


Дельта-варіант теж має кілька мутацій, що типово для коронавірусу. Іноді ці мутації посилюють вірус, дозволяючи йому обходити дію вакцини, іноді його послаблюють, а часто різниця є несуттєвою. Точні функції дельта-мутацій ще не дослі­джені науковцями.

 

На сьогодні, однак, відомо, що вони дозволяють вірусу легше проникати у клітини організму й уникати деяких імунних реакцій, зазначила у розмові з «Німецькою хвилею» Діепті Гурдасані, клінічна епідеміологиня з Лондонського університету королеви Марії.

 

Окрім «дельти», існує також варіант «дельта плюс» (або AY.1). За словами Гурдасані, цей варіант є ще заразнішим і стійкішим до затверджених вакцин, але, як повідомляє сайт PANGO Lineages, досі він практично не встиг поширитися.


Дельта-варіант дедалі більше лютує у всьому світі. За даними ВООЗ, до цього часу його виявили вже у понад 80 країнах, і ця тенденція зростає.

 

Про найбільшу кількість випадків повідомляє Велика Британія, де варіант уже ідентифіковано понад 46 тисяч разів (станом на 17 червня 2021 р. — Ред.). За даними ініціативи Gisaid, далі йдуть Індія, США та Німеччина. Останніми днями дельта-варіант стрімко поширюється у Португалії.


Наукових досліджень з цього приводу поки що небагато. Представниця ВООЗ Марія ван Керкхове написала у твіттері, що дельта-варіант є більш заразним, ніж варіант «альфа» і коронавірус «дикого типу». Статистика Служби громадської охорони здоров’я Англії (PHE) також свідчить про вищу ймовірність зараження.

 

Згідно з одним із досліджень PHE, шанс заразитися цим варіантом у домогосподарстві є на 64 відсотки вищим порівняно з альфа-варіантом коронавірусу. Понад 90 відсотків осіб із позитивним тестом на коронавірус у Великій Британії підхопили саме дельта-варіант.

Навіть серед вакцинованих є летальні випадки

Поки що існує недостатньо наукових даних про те, чи справді дельта-варіант спричиняє більше смертей, ніж інші. Але одне вже можна сказати точно: за даними PHE, є летальні випадки від дельта-варіанта осіб, раніше вакцинованих проти COVID-19.

 

Семеро осіб померли через 21 день після першої дози вакцини, і ще дванадцять — через понад два тижні після отримання другої. За тими ж даними, інфекції дельта-варіантом призводять до більшої кількості госпіталізацій пацієнтів порівняно з альфа-варіантом.

 

Кількість госпіталізацій у Великобританії нещодавно стрімко зросла: понад 1300 осіб були госпіталізовані з 7 по 13 червня з COVID-19 — на 43 відсотки більше, ніж тижнем раніше.


За наявною зараз інформацією, вакцина BioNTech/Pfizer та вакцина AstraZeneca захищають від важкого перебігу дельта-варіанта, хоча ефект захисту менший, ніж проти «дикого типу» та альфа-варіанта.

 

Згідно з дослідженням, яке ще має пройти наукову перевірку, дві дози вищезазначених вакцин забезпечують надійний захист від госпіталізації. BioNTech/Pfizer захищає на 94 відсотки від госпіталізації після введення першої дози та на 96 відсотків — після другої. Люди, щеплені вакциною AstraZeneca, на 71 відсоток захищені від госпіталізації після першої дози і на 92 відсотки після другої.


Однак щодо летальних випадків, то тут важлива сукупність факторів, наприклад, наявність попередніх хвороб. «Нам потрібна додаткова інформація, щоб визначити, чи це сам варіант, чи сукупність факторів», — каже Ван Керкхове з ВООЗ. Перевантажені лікарні також можуть призвести до того, що люди не отримають необхідної допомоги і помруть.


Як і в Британії, у Москві 90 відсотків осіб, які заразилися коронавірусом, підхопили саме дельта-варіант. При цьому російській владі вдалося на тлі катастрофічної ситуації з поширенням штаму досягти домовленостей про відновлення авіасполучення 28 червня з низкою країн, включаючи Італію, Бельгію, Кіпр і США.

 

А польоти до Туреччини, що залишається однією з найпопулярніших країн для російських відпочивальників, стали можливими вже 22 червня, повідомила Тетяна Голікова.


Очікуваний результат очевидний. Варіант «дельта», який уперше був виявлений в Індії, може становити 90% нових коронавірусних інфекцій у Європі до кінця серпня, повідомила агенція ЄС із контролю за хворобами.

 

«На основі методу моделювання прогнозується, що 70% нових інфекцій SARS-CoV-2 будуть спричинені цим варіантом в ЄС до початку серпня та 90% інфекцій до кінця серпня», — зазначив Європейський центр з профілактики та контролю захворювань (ECDC) у своєму регулярному звіті з оцінки загрози.