І літо шевелюрі не загроза: як захистити волосся від ультрафіолету та спеки

23.06.2021
І літо шевелюрі не загроза: як захистити волосся від ультрафіолету та спеки

Для підживлення влітку добре використовувати також спеціальну олійку. (Фото з сайту kremenchuk.tv.)

Зверніть увагу на гребінець: гострі зубці січуть волосся!

Влітку особливого захисту від сонця потребує не тільки наша шкіра, а й волосся. Від теплого повітря, солоної морської води волосся втрачає вологу, стає сухішим і з часом нагадує висушену траву.

 

Відтак волоссю також необхідні особливі засоби для догляду. Спеціальні спреї, олійки з сонцезахисним фактором косметологи радять використовувати за пів години до виходу на вулицю. Таким чином зможемо захистити волосся від агресивного сонячного проміння.


«Завжди повторюю своїм клієнтам, що зволоження — неодмінна умова догляду за волоссям улітку, — пояснює київська лікарка-косметологиня Інна Марченко.

 

— Після пляжу (чи басейну) раджу неодмінно помити голову і нанести на волосся по всій довжині живильну маску або бальзам з екстрактами трав чи морських водоростей. Перед тим  як іти на пляж, покрийте волосся зволожуючим кондиціонером, а пасма зберіть у пучок. Так воно краще «почуватиметься» і менше потерпатиме від сонця. А ще краще — вдягніть на голову капелюшок від сонця і не скидайте навіть у воді. Головний убір не тільки захистить від сонячного удару, а й збереже колір волосся, уповільнить процес його висихання».


Для догляду пані Інна радить використовувати продукти з кератином. Оскільки в спекотну погоду амінокислоти, які організм виділяє на живлення волосся, «переадресовуються» на утворення меланіну в шкірі, волосся необхідно додатково підтримувати. Кератин — це білок, якого волосся особливо потребує.

 

Тому лікарка радить звернути увагу на засоби догляду — шампуні, бальзами, маски, які містять кератин. І застерігає від використання в спекотну погоду лаків і мусів для волосся, а також наголошує: якомога менше фена.

 

«Теплого повітря влітку і так вистачає. Нехай волосся висихає природним чином. І, звісно, фарбування та хімічну завивку краще відкласти до холодніших часів», — додає пані Інна.


Так само косметолог рекомендує відмовитися на літній період від щипців, «прасочок» для зачісок — вони зневоднюють волосся. І краще не скручувати волосся у тугий вузол, бо таким чином погіршується кровообіг у шкірі голови, а для волосся це шкідливо.


Фахівець радить звернути увагу на гребінець, яким користуєтесь. Він має бути хорошої якості, без гострих пластикових і металевих зубчиків. Гострі зубчики у гребінця — одна з причин посіченого волосся. Не розчісуйте його занадто енергійно, бо можете пошкодити фолікули.

Тепла вода і горошинка шампуню

Попри те, що чисте волосся — синонім здорового волосся, мити голову щодня не тільки не варто, а й небезпечно. Такої думки дотримуються лікарі, а те, що шампуні для «щоденного миття» займають великий сегмент в асортименті засобів догляду для волосся, — лише маркетинговий хід.


Трихологи (фахівці, що розуміються на захворюваннях волосся) застерігають: водогінна вода погано впливає на шевелюру. І справа не тільки у хлорі, а насамперед у залізі — цього елемента вода з-під крана часто містить у надлишку. І від такої води шкіра на голові висихає, лущиться. Висока концентрація заліза робить волосся бляклим, воно січеться і випадає.


«Мити голову також необхідно зважено, — пояснює трихолог Валерія Радченко. — По-перше, робити це варто не частіше, ніж 2-3 рази на тиждень. Щодня полоскати волосся в душі неправильно і навіть небезпечно — можете зіпсувати шкіру на голові. Після такого навіть зволожувальні й живильні маски не порятують. Особливо це стосується жінок. У них ризик втратити волосся завжди вищий: долучаються гормональні чинники, вагітність, «любов» до дієт. Особливо тих, які обмежують жири і білки».


Як же правильно мити волосся? «В ідеалі — в дощовій, талій, джерельній воді, — пояснює трихолог. — Якщо такої можливості немає, можна хоча б наприкінці процедури споліскувати волосся «правильною» водою. Пам’ятайте, що не можна мити голову гарячою водою. Тільки трохи теплою. А обполіскувати краще прохолодною».


До речі, шампуню для миття потрібно небагато. Буквально горошинку. Якщо волосся сильно забруднене — мийте в два етапи. Спочатку нанесіть зовсім трохи мийного засобу, за другим заходом — трохи більше. І не забувайте все ретельно змивати.


«Не варто довго тримати на волоссі маски і бальзами, — зауважує Валерія Радченко. — Вони обтяжують волосся. Зволожуючі маски можна успішно замінити бальзамами-кондиціонерами. Якщо є можливість — обполіскуйте волосся після миття настоянками ромашки або водою з соком лимона. Таким чином воно стане м’яким і блискучим. До речі, жирне волосся, яке нам так не подобається, — результат надмірної роботи сальних залоз шкіри голови. Але чим частіше ви митимете жирне волосся, тим швидше воно забруднюватиметься».


Тим часом лікарі-дієтологи нагадують, що догляд за волоссям починається не з шампуню, а з правильного раціону. Адже живильні речовини організм отримує з продуктів харчування.

 

Аби волосся виглядало красивим і здоровим, необхідно включати в раціон продукти з вітамінами А, С і Д, вітаміни групи В, залізо, цинк і жирні кислоти. А також приймати мультимінеральні комплекси. Особливо наше волосся потребує цинку та біотину.

ДО РЕЧІ

Це один із найкращих засобів для оздоровлення волосся, який можна приготувати в домашніх умовах. Для нього знадобляться два яєчні жовтки, сік, вичавлений із половини лимона, а також 6-9 крапель олії.

 

Змішайте інгредієнти, нанесіть на волосся, а через пів години промийте його водою. Для маски можна використовувати оливкову, реп’яхову, мигдальну, рицинову олію. Такий засіб зміцнює волосся, робить його блискучим і м’яким. А для поліпшення кровообігу косметологи радять хоча б раз на тиждень робити масаж голови.