Російські безпілотники втрачають керованість від української «радіоелектронної рушниці»

23.06.2021
Російські безпілотники втрачають керованість від української «радіоелектронної рушниці»

Полювання на російські дрони. (Фото з сайту shotam.info.)

На фронті 21 червня російські окупанти 14 разів порушили режим припинення вогню. Зайди гатили по українських позиціях поблизу Красногорівки, Гнутового, Луганського, Пісків, Водяного, Майорська, Золотого-4 та Залізного. Вони обстрілювали наших захисників із мінометів 120-го калібру та станкових протитанкових гранатометів, із підствольних гранатометів і стрілецької зброї, зокрема великокаліберних кулеметів.


Поблизу населених пунктів Залізне та Луганське ворог здійснював дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.


Станом на 7-му годину ранку 22 червня було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню. На околицях Золотого-4 росіяни здійснили обстріл iз ручних протитанкових гранатометів, а неподалік Авдіївки — з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.


У районі населеного пункту Мар’їнка зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника вчасно знешкодили засобами РЕБ.

Нагадаємо, що у 2019 році в Україні випробували вітчизняну «радіоелектронну рушницю» — радіокомплекс блокування роботи безпілотних літальних апаратів у вигляді стрілецької зброї. Він здатен вражати ціль на відстані у 1,2 тис. м, перекриваючи всі канали телеметрії, GPS-навігації та управління. Тобто коли безпілотник потрапляє в зону ураження комплексу, то втрачає керованість.


Дещо раніше військові полку «Азов» Нацгвардії України, які тримають оборону на Світлодарському напрямку, збили безпілотний літальний апарат типу «Елерон». Також на Донбасі виявили та збили саморобний безпілотник, який терористи пустили для удару по українських позиціях.


На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат немає.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про чергові порушення з боку окупантів, що пов’язані з обмеженням прав на свободу пересування і свободу вибору місця проживання громадян, які залишились на тимчасово окупованих територіях України.


Підтвердженням зазначеного є подальше блокування проросійськими найманцями роботи КПВВ з тимчасово непідконтрольної території вздовж усієї лінії розмежування.


Численні факти вказаних обмежень фіксуються у звітах ОБСЄ, зокрема випадки блокування окупантами роботи КПВВ «Золоте» і «Щастя». Для обґрунтування власних  злочинних дій найманці вдаються до практики провокаційних обстрілів поблизу пунктів в’їзду-виїзду з подальшим звинуваченням у порушеннях ЗСУ та вимогою надання «додаткових гарантій безпеки».


Чергові підтвердження деструктивних дій окупантів зафіксовано 17 та 18 червня, коли найманці тричі порушили режим припинення вогню із застосуванням  гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в районі КПВВ Золоте.


Такі дії свідчать про небажання ЗФ РФ дотримуватися досягнутих угод, спроби дискредитації України та її Збройних сил в очах міжнародного співтовариства та дії, спрямовані на подальшу ескалацію обстановки в пунктах пропуску, що, в свою чергу, використовується кремлівськими найманцями як привід для повного або вибіркового обмеження прав громадян на свободу пересування і свободу вибору місця проживання, закріпленого у ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.