Побачимо за півроку: про що говорили «світовий лідер» Байден і «регіональний хуліган» Путін

18.06.2021
Побачимо за півроку: про що говорили «світовий лідер» Байден і «регіональний хуліган» Путін

Довгоочікувана зустріч двох президентів залишила більше питань, ніж відповідей.

Перша зустріч російського та американського президентів відбулася на Женевському озері, у віллі XVIII століття Ла Ґранж — там само, де в 1985 році зустрічалися Михайло Горбачов і Рональд Рейган.

 

І це єдине, що було спільного між цими обома подіями. Адже, як влучно зауважив блогер Свирид Опанасович, цього разу «зустрічався світовий лідер із регіональним хуліганом», бо «в 1985 році США і СРСР були, хоч із певними застереженнями, але рівновеликими глобальними силами. Зараз — ні».


На час зустрічі майже весь берег озера був закритий, територія оточена армією, а місцева влада звернулася до мешканців із закликом працювати вдома. Зустріч тривала близько чотирьох годин.

 

Під час першої частини переговори велися у вузькому форматі, під час другої — у розширеному. Байден і Путін відмовилися від спільної пресконференції, тому першим про теми та результати переговорів журналістам розповів Путін, а за ним — Байден. Відразу після зустрічі з журналістами обидва лідери відбули до своїх країн.

Очікування і результати

Джо Байден перед зустріччю обіцяв підняти важкі теми, зокрема вторгнення Росії в Україну, втручання Кремля в демократичні вибори та арешт опозиціонерів за наказом Москви.

 

Путін ці теми відкидав і заявляв, що планує розмовляти лише на теми глобального та двостороннього співробітництва.

 

Тобто, таке собі відстоювання своїх територій та взаємне «намацування» того прикордоння, на якому можна знайти спільну мову.

 

Якщо порівняти з канонами поведінки у тваринному світі, то це була перша зустріч вождів двох ворогуючих прайдів, у кожного з яких свої інтереси, але які змушені шукати компроміс, щоб вижити самим і залишити живими членів кожного прайду, кожен з яких не має вибору, як співіснувати на єдиному життєвому просторі.

 

Тобто це було перше знайомство вожаків з усіма атрибутами: і гарчанням для залякування, і «маханням хвостами» для демонстрації взаємодовіри.


Задля демонстрації і першого, і другого Джо Байден на пресконференції незадовго до зустрічі з Путіним заявив, що «він не шукає конфлікту з Росією», але Америка «відповість, якщо Росія продовжить шкідливі дії, і що США не підведуть у захисті Північноатлантичного альянсу та його демократичних цінностей».

Путін і його «червоні лінії»

Першим дав пресконференцію Володимир Путін. На запитання про Україну Путін сказав, що у Росії нібито є тільки одне зобов’язання щодо України — сприяти реалізації Мінських домовленостей.

 

«Що стосується України, то ця тема порушувалася. Не можу сказати, що дуже детально. Наскільки я зрозумів президента Байдена, він згоден iз тим, що в основі врегулювання на сході України повинні лежати Мінські домовленості. Якщо українська сторона готова до цього (реалізації Мінських домовленостей. — Авт.), ми підемо цим шляхом без усякого сумніву», — сказав Путін.


Президент РФ також прокоментував військові навчання поблизу кордонів з Україною.

 

«Ми проводимо навчання на своїй території, так як Сполучені Штати проводять на своїй території. Але ми не проводимо навчань, підтягуючи свою техніку і особовий склад до державних кордонів США. На жаль, наші американські партнери роблять це просто зараз. Тому стурбована повинна бути не американська сторона щодо цього, а російська», — заявив він.


У Кремлі напередодні заявляли, що Путін визначить для Байдена свої власні «червоні лінії».

 

Серед таких «червоних ліній» президент Росії днями назвав імовірний вступ України до Північноатлантичного альянсу. Він також повідомив, що цю тему під час переговорів iз Байденом також зачіпали, але лише «одним мазком».

 

«Тут немає що обговорювати», — заявив він.


Стосовно загальної оцінки зустрічі, то президент Росії заявив, що після переговорів з американським лідером у нього не було і немає ніяких ілюзій.

 

«У мене і старих-то [ілюзій] не було. Ілюзій ніяких немає. Немає і бути не може», — сказав Путін журналістам за підсумками саміту. Путін зазначив, що розмова була «досить кон­структивною».

 

«Не було жодної ворожості, зустріч була в принциповому ключі. На мій погляд, з обох сторін було бажання зрозуміти одне одного», — сказав президент РФ. Водночас Путін сказав, що Байден пояснив йому, що саме він мав на увазі, коли визнав Путіна «вбивцею», і ці пояснення його «задовольнили».


Натомість пресслужба Кремля відразу після закінчення саміту поширила повідомлення, що президенти Росії і США Володимир Путін і Джо Байден прийняли спільну заяву за підсумками саміту в Женеві, в якій говориться, що найближчим часом обидві країни запустять комплексний, предметний і енергійний діалог щодо стратегічної стабільності.

 

«За допомогою такого діалогу ми прагнемо закласти основу майбутнього контролю над озброєннями і заходів зі зниження ризиків», — сказано в тексті заяви. У цій же заяві наголошується, що РФ і Сполучені Штати підтверджують взаємну прихильність принципу, згідно з яким у ядерній війні не може бути переможців і вона ніколи не має бути розв’язана.

Байден: відмінності у поглядах були

У свою чергу, Джо Байден на брифінгу за результатами зустрічі заявив: «США висловили прихильність суверенітету і територіальній цілісності України».

 

І додав, що домовився з Путіним про дипломатичні зусилля у питанні реалізації Мінських угод щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

 

«Він не суперечив мені. Однак зрозуміло, що відмінності у поглядах були», — додав Байден.


США і Росія працюють над великою угодою у сфері контролю над озброєннями. І це головна новина, яку розповів американський президент Джо Байден на пресконференції.

 

Раніше Путін заявив, що Байден прийняв відповідальне і своєчасне рішення, коли продовжив на п’ять років Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.


Байден назвав Путіна «гідним суперником». Він заявив, що існують сфери, в яких США і Росія можуть співпрацювати, але якщо Путін i надалі перетинатиме «червоні лінії», Америка готова відповісти.

 

«Я не думаю, що Путін прагне холодної війни зі Сполученими Штатами», — таке враження президент США виніс із розмови з російським очільником.

 

За словами глави Білого дому, в ході переговорів він заявив російському лідеру, що нова холодна війна «очевидним чином не в інтересах» як РФ, так і США.


Джо Байден також підкреслив, що Вашингтону доведеться ще багато зробити, щоб налагодити відносини з Москвою. Водночас, за його словами, він заявив Путіну, що РФ не повинна диктувати світу правила гри.

 

Байден охарактеризував атмосферу зустрічі як добру і позитивну, зазначивши, що тепер у Вашингтона є чітка база для вибудовування відносин iз Москвою.


Президент США також заявив, що Росія зіткнеться з «катастрофічними» для себе наслідками в разі смерті Олексія Навального в колонії.

 

Сам Путін на своїй пресконференції сказав, що Олексій Навальний «свідомо виїхав на лікування за кордон» (перебуваючи у стані коми?!) після госпіталізації в Омську, а Фонд боротьби з корупцією публічно давав інструкції про приготування пляшок із запальною сумішшю.

 

У ФБК, який російський суд за закритими дверима визнав «екстремістською» організацією, це спростовують. Володимир Путін, не називаючи імені Навального, заявив, що той «мав би відзначатися як особа двічі засуджена до умовної міри покарання».

 

«Свідомо, хочу це підкреслити, ігноруючи цю вимогу закону, цей пан ви­їхав за кордон на лікування», — заявив Путін у Женеві.


президент США загалом відповів усього на декілька запитань і завершив брифінг. «Домовилися ми про щось чи ні, буде видно через шість місяців», — сказав Байден.

ДО РЕЧІ

Обмін подарунками і... послами


Президенти Росії і США Джо Байден і Володимир Путін на зустрічі в Женеві обмінялися подарунками, повідомляє РІА «Новості».

 

Російський лідер подарував письмовий набір хохломи «Москва», Байден — кришталеву скульптуру і сонцезахисні окуляри марки Aviator, яку часто носить сам. Можливо, з натяком. Щоб Путін зрідка міг поглянути на світ і через американські окуляри.


Президент РФ повідомив, що домовився з Байденом про повернення послів двох країн на місця своєї роботи — в Москву і Вашингтон.

 

Російський посол в США Анатолій Антонов покинув Вашингтон в березні для консультацій в Москві, причиною відкликання голови дипмісії стали висловлювання американського президента Джо Байдена щодо глави Росії Володимира Путіна, якого він тоді назвав «убивцею».


Після цього глава МЗС Росії Сергій Лавров повідомив, що Москва рекомендувала послу США в Росії Джону Саллівану відправитися до Вашингтона для проведення «докладних, серйозних консультацій».

 

20 квітня американський Держдеп заявив про рішення Саллівана покинути Москву. Байден на своїй пресовій конференції підтвердив, що посол РФ до кінця червня «абсолютно точно» повернеться до Вашингтона.


Нагадаємо, востаннє Джо Байден і Володимир Путін зустрічалися 10 березня 2011 року. Тоді Байден був віцепрезидентом, а Путін — прем’єр-міністром.