Дипломатією — по війні. Голова ОБСЄ з делегацією відвідали зону ООС

16.06.2021

14 червня внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої осколкові поранення отримали двоє українських військовослужбовців.

 

Їм надали необхідну медичну допомогу та доправили до лікувального медичного закладу: стан здоров’я одного бійця — задовільний, іншого — середньої тяжкості.


Упродовж доби понеділка збройні формування Російської Федерації вісім разів порушували режим припинення вогню: біля Новотошківського ворог відкривав вогонь iз підствольних гранатометів і стрілецької зброї, поблизу Водяного, що на Приазов’ї, — тричі зі станкових протитанкових, автоматичних станкових, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

 

Неподалік Павлополя росіяни гатили по українських захисниках зі станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів, а на околицях Луганського — двічі з автоматичних станкових, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.


Окрім того, на півночі Луганської області було зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-3М» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника вчасно подавлений засобами РЕБ.


Бойових втрат серед наших воїнів немає. На обстріли окупантів українські захисники відкривали вогонь у відповідь.


Станом на 7-му годину ранку 15 червня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Неподалік Новгородського збройні формування країни-агресора обстріляли українських військових зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних гранатометів.


Зауважимо, що іноземна делегація на чолі з чинною головою ОБСЄ, міністеркою закордонних справ Королівства Швеція пані Анн Лінде відвідала район проведення операції Об’єднаних сил.

 

До складу делегації увійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Тобіас Тіберг, Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Халіт Чевік, Спеціальний представник чинної голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Хайді Грау, представники оперативної групи ОБСЄ в Україні та політичні радники.


У Маріуполі делегація зустрілась із заступником міністра оборони України Олександром Поліщуком, заступником міністра закордонних справ Василем Боднаром, заступником командувача Об’єднаних сил iз питань виконання положень Мінських домовленостей, верифікації та діяльності СЦКК генерал-майором Богданом Бондарем, начальником відділу морально-психологічного забезпечення — заступником командувача Об’єднаних сил полковником Григорієм Токарем, заступником командувача Об’єднаних сил iз питань застосування сил i засобів Державної прикордонної служби України полковником Андрієм Тишкевичем i головою Донецької ОДА Павлом Кириленком.


Робота делегації розпочалася з відвідування ДП «Маріупольський морський торговельний порт». Тут командир тактичної групи «Маріуполь» Об’єднаних сил капітан першого рангу Роман Гончаренко ознайомив делегацію з безпековою ситуацією в українській акваторії Азовського та Чорного морів.

 

Також він розповів про гуманітарні заходи та заходи з розмінування в районі ООС, що відбуваються за ініціативи командування Об’єднаних сил.


«У порту Маріуполя на Азовському морі оцінюємо ситуацію з регіональною безпекою після недавньої напруженості. Суверенітет та територіальна цілісність України повинні дотримуватися відповідно до міжнародного права та зобов’язань ОБСЄ», — наголосила пані Анн Лінде.


Після цього дипломати прибули до контрольного пункту в’їзду-виїзду «Новотроїцьке». Тут вони ознайомилися з інфраструктурою і роботою КПВВ. Також іноземна делегація побувала в місті Красногорівка. Високі гості пройшлися вулицями міста, побачили руйнування, спричинені обстрілами російсько-окупаційних військ.


Разом із представниками ОБСЄ та Міжнародного комітету Червоного Хреста члени делегації відвідали КНП «Мар’їнська центральна районна лікарня» в Красногорівці. 5 травня цього року її будівлі зазнали значних пошкоджень унаслідок обстрілу збройними формуваннями РФ.


Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде вже вдруге відвідує Україну на посаді чинної голови ОБСЄ. Головними темами цього візиту стали питання, пов’язані з режимом припинення вогню і гуманітарною ситуацією на сході України, в тому числі зусилля, які є необхідними для довготривалого врегулювання конфлікту.