Ой горе тій Чайці... Чому утримання корів стає непосильною ношею для селян

16.06.2021
Ой горе тій Чайці... Чому утримання корів стає непосильною ношею для селян

Ірина Меркушина та її Чайка.

Раніше, бувало, вранці сільською дорогою не проїдеш, бо ж довжелезні череди заповнювали всю вулицю, і доводилося навіть зупинятися й виходити з автівки, щоб якась буро-карпатка, задумавшись, не вперлася рогами у капот.

 

Корівка-годувальниця була чи не в кожному дворі в селі, а у гарного господаря — і не одна.


Нині ж рогату Зорьку чи Майку на пасовищі побачиш де-не-де.


Попри те, що продаж молочки на селі — це чи не єдиний дохід селян, кількість поголів’я корів у приватних господарствах невпинно зменшується.

 

А все через те, що утримувати їх не тільки важко, а ще й дорого. Та і не всім до снаги ціле літо, без вихідних та відпусток, поратися з худобою.

 

Відмовляються селяни утримувати корівок і через те, що по районах зникають пасовища: зелені землі віддають під ріллю.

 

І доводиться, окрім картоплі й буряків, купувати ще й сіно. При цьому закупівельна вартість молока є нижчою, ніж ціна пляшки мінералки.


Проте залишилися поодинокі сміливці, які не збули свою годувальницю, а продовжують дбати про неї, отримуючи взамін натуральний продукт на столі.

Вартість літра молока в заготівельників — 6 гривень

Жителька Хвощового Шишацької громади Ірина Меркушина розповіла журналістам, з якими труднощами вона зіткнулася, утримуючи велику рогату худобу.


Корівок жінка тримає вже 20 років поспіль. Раніше доглядала за двома-трьома головами, нині залишилася тільки одна корівка Чайка. Господиня каже, що утримання однієї тварини — це точно не для прибутку, бо виручених коштів за молоко ледь вистачає на харчі годувальниці.


«Паїв наша родина не має, все доводиться купувати. Ціна на мішок комбікорму — 300 гривень, а його я даю двічі на день по 2 кілограми. Це той мінімум, який необхідний корові для її раціону. Вартість 25-кілограмового мішка сухого жому — 270 гривень, пшеничні висівки — 185 гривень за мішок, макуха — 250», — розповідає про недешеве «меню» своєї Чайки Ірина Меркушина.


Такого продуктового набору для тварини вистачає на 10 днів.


Чайка — корова немолода, їй 14 років. Через поважний вік продуктивність у неї падає та ще й ніжки болять. «Це наша ветеранка, — так лагідно називає її пані Ірина. — Тому надої в неї не дуже високі — 20-25 літрів за день».


Вартість літра молока в заготівельників — 6 гривень, ще можуть трохи зняти за жирність. А якщо годувальниця йде у «декретну відпустку» — надої ще знижуються.

 

Тому про прибуток годі й говорити. Цікаво, що поки молоко дійде до кінцевого споживача в магазині, то його вартість перевищує 20 грн за пакет, у якому навіть літра немає! От тільки самі селяни мають із того мізер!


Єдине, чим може похизуватися Ірина, — це 80 соток землі, якими її наділила сільська рада для сінокосу. Проте, допоки трава перетвориться у «роли» для корови, необхідно вкласти чимало сил і грошей.


Жінка говорить, що одного року довелося навіть кредит брати для того, щоб викосити та поскиртувати сіно.


А щоб корівка якомога довше не подавала сигнали SOS стосовно свого здоров’я, необхідно поповнювати запаси вітамінів у організмі тварини, навіть якщо у неї відмінне харчування.

 

А ще періодично вживати препарати для додаткової підтримки печінки. І, боронь Боже, захворіти — витрати збільшаться в рази.


Тож ті, хто думають, що молоко у корови тече, як вода з крана, дуже помиляються.

Аналізи для тварин дорожчі, ніж ПЛР-тест

Що таке хвороба у рогатої годувальниці, Марія Омельченко з Кобеляцької громади знає не з газети чи телебачення.

 

Після проведення експрес-тесту з мастидином виявилося, що у її корівки, яка дає до 40 літрів молока за день, — мастит. Ветеринарні лікарі провели кілька маніпуляцій, проте бажаного результату вони не дали.

 

Оскільки мастит — одна з найпоширеніших хвороб у корів, яка має кілька різновидів, медики рекомендували зробити додаткові обстеження корівці.


Жінка мало не зомліла, коли лікарі озвучили суму в 1700 гривень, що необхідно буде сплатити. І це тільки за аналізи! А попереду виклик лікаря додому, лікування... То яку ж суму необхідно викласти з гаманця на діагностику та необхідні медикаменти, щоб врятувати корівку?


Ми зв’язалися з Регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Полтавській області, де нам роз’яснили, що у випадках, коли першочергові маніпуляції не дали бажаного ефекту, необхідно зробити бактеріологічне дослідження на виявлення збудників маститу.

 

А щоб не приписувати антибіотики наосліп та не «заколоти» тварину, проводять ще аналіз на чутливість до антибіотиків.

 

Ціни на послуги затверджені Міністерством економіки згідно з наказом №395 і становлять 605 гривень за перше дослідження і 1100 гривень — за друге. Тобто зробити аналізи корові — це навіть дорожче, ніж здати ПЛР-тест на коронавірус у приватній лібораторії!


Виходить, влада, встановивши непідйомну вартість на аналізи для корів, власноруч знищує тваринницьку галузь, яка й так «на ладан дише»?


Розрекламовані держпрограми, що передбачали виплату компенсацій у розмірі 5000 гривень за корову та 2500 за молодняк, не працюють.


І хоч у нинішньому році мізерні кошти на підтримку аграрного сектору таки закладені в бюджет, однак, аби отримати їх, треба пройти сім кіл чиновницького пекла.

 

Та й ці мізерні дотації для багатьох залишилися на рівні мрій, оскільки сама програма розрахована не на тих, хто утримує одну-дві корови для власних потреб, а на офіційно зареєстровані фермерські господарства. Чому б не виплатити дотації усім, хто має паспорт на тварину?


Отож і потирають селяни не руки, а голову, де ж брати кошти на на утримання, харчі та лікування для худоби.


Звичайно, аби не витрачати кошти на медикаменти, безвідповідальні господарі відправлять корову на забій. Але той, хто любить тварину, яка вірою і правдою давала молоко впродовж багатьох років, вишкрібатимуть останні копійки, аби поставити свою Зорьку на ноги.


Та любові господарів замало. Треба, щоб корів полюбили й урядовці.

 

Інакше в недалекому майбутньому цей натуральний продукт просто зникне з прилавків, а нашим дітям доведеться замість справжнього молока пити порошок, розбавлений водичкою. До речі, за останніми даними фахівців, за роки незалежності Україна з 6-го місця перемістилась на 36-те в світі за обсягом переробки молока...

ПРОСТО ЦИФРА

На 1 січня 2021 року поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні становило 2,9 млн голів. Це на 6,2% менше, ніж на 1 січня 2020 року, повідомляє Державна служба статистики. Зокрема, сільськогосподарські підприємства утримували близько 997,6 тис. голів ВРХ (на 4,9% менше), господарства населення —1,9 млн голів (на 6,9% менше).


«Кількість поголів’я корів в Україні сягнула найменшої величини — майже 1,7 млн голів. Навіть у післявоєнні часи в 1946 році було 4,6 млн  корів, — зазначає голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, якого цитує AgroPolit.com. — Відтак маємо найменшу за всі роки кількість виробництва молока.

Офіційно Україна начебто виробляє 9,8 млн т молока, із них 2,7 мл т — це молоко з господарств, решта (6,1 млн т) — від населення. Я стверджую, що немає такої кількості виробництва молока, про яку звітує офіційна статистика».

 

Експерт наголошує, що сьогодні маємо найкритичнішу ситуацію в молочній галузі за всі роки незалежності України. Зараз ми бачимо пік: найгірші показники, тобто дно молочної галузі, після чого без державної підтримки Україна просто втратить її.

 

Ганна ЛИННИК