Характер iз надією: збірна України розпочала свій виступ на Євро-2020 з поразки

15.06.2021
Характер iз надією: збірна України розпочала свій виступ на Євро-2020 з поразки

Українські футболісти змогли нав’язати гідну боротьбу фавориту своєї групи — збірній Нідерландів. (Фото з сайту uaf.ua.)

Вирушаючи на чемпіонат Європи, далеко не всі національні збірні ставлять для себе за мету тріумф у фінальному матчі.

 

На ЧЄ-2020 є чимало колективів зі значно скромнішими турнірними завданнями. Збірна України одна з тих команд, головним орієнтиром для котрої обрано вихід із групи, тож саме через призму цього бар’єра варто оцінювати здобутки «синьо-жовтих» на єврофорумі.


Стартова поразка української команди в матчі з фаворитом групи — збірною Нідерландів — по суті, перекреслила сподівання колективу Андрія Шевченка поборотися за перемогу в квартеті.

 

Однак ключові матчі «синьо-жовтих» у боротьбі за вихід із групи — попереду.

 

Після поєдинку з «помаранчевими» капітан української збірної на Євро-2020 Андрій Ярмоленко наголосив, що свої очки на турнірі команда візьме без проблем, якщо й надалі демонструватиме той характер, який показала в матчі з нідерландцями.


У грі з «помаранчевими» підопічні Андрія Шевченка надали супернику занадто багато вільного простору в атаці. Власне, Шевченко та його візаві Франк Де Бур вирішили зіграти у відкритий футбол: за стартові десять хвилин поєдинку команди здійснили на двох дев’ять ударів по цілі, встановивши таким чином рекорд чемпіонатів Європи.


При цьому домінуючим становищем у грі на правах господарями володіли саме нідерландські футболісти. Й на початку другого тайму, скориставшись помилками молодих захисників української збірної, вони втілили свою перевагу в два забиті м’ячі.


Можливо, дехто з підопічних Де Бура подумав, що гру зроблено. Утім українські збірники були іншої думки, й після красивого обвідного удару Ярмоленка в дальню «дев’ятку» в матчі знову з’явилася інтрига. Коли ж у падінні головою Роман Яремчук замкнув точно вивірений навіс зі штрафного Руслана Маліновського, вітчизняні футболісти впритул наблизилися до заповітних очок.


Залишалося небагато: в заключні хвилини гри потрібно було лише трохи надійніше зіграти в захисті. Утім, навіть перебудувавшись на більш закриту модель, «синьо-жовтим» не вдалося зупинити наполегливих господарів «Йохан Кройф Арени».


«Засмучені результатом, тому що відігралися з 0:2, зрівняли рахунок, але програли. Прикро, що на останніх хвилинах. Однак потрібно розуміти, проти кого і де ми грали. З однією з кращих збірних на її полі», — підкреслив Ярмоленко.


Болісно переживши зміну поколінь i пропустивши фінальні частини ЧЄ-2016 i ЧС-2018, Нідерланди, схоже, знову повертаються до клубу «топових» збірних континенту та планети.

 

Нинішню манеру «летючих голландців» дехто порівнює зі стилем «Барселони». А в грі з помаранчевою командою, що постійно атакувала, колектив Андрія Шевченка виглядав гідно.

 

«Я дуже задоволений грою. Команда продемонструвала характер. Незважаючи на поразку, ми запишемо цю гру собі в плюс. Здається, наша збірна підвищила свій рівень», — визнав очільник «синьо-жовтих».


Хай там як, а перед поєдинками проти Північної Македонії (17 червня) та Австрії (21 червня) українській збірній важливо відкоригувати свою гру в обороні, адже підопічні Шевченка дозволили «летючим голландцям» створити занадто багато голевих моментів.


Головний тренер збірної України визнає, що гра вийшла дуже цікавою для глядачів: багато голів, емоцій та напруги. Примітно, що раніше на чемпіонатах Європи в жодному матчі не забивалося одразу п’ять голів у другому таймі. Україна та Нідерланди в цьому плані стали своєрідними новаторами.


Водночас для вирішення свого стратегічного завдання на Євро-2020 у наступних двох матчах «синьо-жовтим» потрібен результат. Більше прагматизму, відповідальності та менше помилок. І тоді, як каже Андрій Ярмоленко, збірній України без проблем удасться взяти свої очки.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Група С. Нідерланди — Україна — 3:2 (Вейналдум, 52; Вегхорст, 59; Думфріс, 85 — Ярмоленко, 75; Яремчук, 79; У: Бущан, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Маліновський, Сидорчук, Зінченко, Ярмоленко, Яремчук, Зубков (Марлос, 13, Шапаренко, 64)).