На передовій загинула жінка-військовослужбовець: вона служила у 128-й ОГШБр

11.06.2021

На Донбасі знову втрати: в районі відповідальності наших підрозділів під час виконання службових обов’язків 9 червня трагічно загинула військовослужбовець 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади.

 

Про це повідомила пресслужба Закарпатського легіону. Причина смерті й ім’я жінки не уточнюються.


Російсько-окупаційні війська продовжують ігнорувати домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року в рамках Тристоронньої­ контактної групи. Протягом доби середи 9 червня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовані три порушення режиму припинення вогню.


Так, у районі Новотошківського російські окупанти вели вогонь по наших позиціях зі стрілецької зброї. Неподалік Водяного ворог обстрілював українських захисників з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

 

У напрямку населеного пункту Раївка військові Об’єднаних сил зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника вчасно був подавлений засобами РЕБ.


Станом на 7 годину ранку 10 червня зафіксоване одне порушення режиму припинення вогню. Неподалік населеного пункту Новгородське противник відкрив вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.


У середу українські позиції відвідав президент України. Володимир Зеленський у робочій поїздці зустрівся з військовими, які несуть службу на передовій, та ознайомився з оперативною обстановкою на фронті. «Дійсно, ми бачимо і військові відзначають зменшення кількості по­стрілів, вона значно знизилась за останні 7-10 днів. Проте є провокації, і, на жаль, бувають бойові втрати», — констатував глава держави.


Як і раніше, у промовах Володимира Зеленського, який до президентських ви­борів ігнорував повістки військкомату, багато хто чує не щирість, а слова для «так годиться»: «Відвідання наших захисників — це завжди для мене честь. Я заряджаюся й надихаюся їхнім героїзмом. Тому приїжджаю з радістю, з гордістю».


Українська сторона СЦКК тим часом повідомляє про нові факти порушень з боку збройних формувань РФ та її найманців, які зафіксовані Місією ОБСЄ та оприлюднені у звіті.

 

Окрім непоодиноких випадків порушення режиму припинення вогню, занепокоєність представників Місії ОБСЄ викликають перепони та заборони, які влаштовують бойовики щодо доступу на території, тимчасово непідконтрольні уряду України.


Так, 6 червня на блокпості російських окупантів, розташованому біля населеного пункту Василівка Донецької області, найманці ЗФ РФ дозволили патрулю Місії проїзд до населеного пункту Староласпа лише після 42-хвилинної затримки, тодi як інші автомобілі вільно перетинали блокпост в обох напрямках.


Того ж дня у населеному пункті Староласпа Донецької області найманець окупантів дозволив патрулю Місії проїхати до населеного пункту Новоласпа лише в супроводі іншого найманця.


Крім того, БПЛА Місії малого радіусу дії під час виконання запланованого польоту в районі населеного пункту Троїцько-Харцизьк, розташованого на тимчасово непідконтрольній уряду України території, неодноразово зазнавали впливу перешкод сигналу внаслідок глушіння.


Зважаючи на невтішну статистику показників щодо перешкоджань виконання мандату Місії ОБСЄ, окупанти збільшують інтенсивність глушіння БПЛА над підконтрольною уряду України територією з метою звинувачення в цьому української сторони.


У підтвердження зазначеного Місія ОБСЄ зафіксувала та оприлюднила у звіті чергові факти перешкоджання роботі БПЛА ОБСЄ російськими найманцями, які здійснювали глушіння керуючого сигналу під час прольоту населених пунктів Торецьк та Верхньоторецьке на підконтрольній Україні території.

 

Такі дії окупантів спрямовані на дестабілізацію обстановки у районі лінії розмежування та свідчать про небажання вирішувати конфлікт мирним шляхом.