Під позитивним тиском: українські збірники обіцяють піднятися на пік форми до першого матчу Євро-2020

11.06.2021
Під позитивним тиском: українські збірники обіцяють піднятися на пік форми до першого матчу Євро-2020

До стартового поєдинку Євро-2020 українські збірники обіцяють піднятися на пік своєї форми.

Після року додаткового очікування 24 збірні-фіналістки футбольного чемпіонату Європи виходять на старт.

 

І нехай упродовж єврофоруму діятимуть суттєві карантинні обмеження, які не дозволять вболівальникам у максимальній кількості заповнювати футбольні арени, в Римі, на «Стадіо Олімпіко», вже все готове до матчу-відкриття.

З обмеженою підтримкою

В УЄФА анонсували, що завдяки ультрасучасним технологіям церемонія відкриття турніру пройде у віртуальному форматі.

 

Як переконує маркетинговий директор Європейського футбольного союзу Гі-Лоран Епстейн, цей факт аж ніяк не завадить уболівальникам у повній мірі відчути старт турніру. У першому матчі Євро-2020, 11 червня, в Римі зіграють збірні Італії та Туреччини.

 

Італійська влада повідомила, що в умовах коронавірусних обмежень потрапити на трибуни «Стадіо Олімпіко» зможуть близько 16 тисяч глядачів, а це — чверть від загальної місткості арени.


Нагадаємо, що нинішній чемпіонат Європи організований за унікальною формулою. Його поєдинки проходитимуть одразу в десяти країнах континенту. І в кожній країні на власний розсуд визначатимуть максимально можливу заповнюваність стадіонів.


Приміром, у Будапешті обмежень з доступом на «Пушкаш Арену» взагалі не буде. У Баку та Санкт-Петербурзі буде використано 50% потенціалу місцевих арен.

 

Решта ж міст-господарів Євро (Лондон, Мюнхен, Севілья, Бухарест, Глазго, Копенгаген, Амстердам) розраховує на 25—33-відсоткову заповнюваність своїх стадіонів.


Зазначимо, що від проведення матчів Євро в умовах коронавірусної пандемії відмовилася лише одна країна, через що кілька матчів з ірландського Дубліна перенесли до Росії.

 

Певні труднощі з організацією матчів виникли в іспанській Ла-Коруньї, проте на допомогу їм прийшли сусіди з Севільї.


Відтак УЄФА не довелося відмовлятися від ідеї з географічним розмахом відзначити 60-ту річницю з дати проведення першого чемпіонату Європи.

 

Інша справа, що святкування зсунулося в часі й буде не таким масовим, як планувалося. Утім футбольна Європа вже занурилася в святкову атмосферу й чекає на яскраве спортивне дійство.

Під позитивним тиском

Відзначимо, що національна збірна України свій стартовий поєдинок на Євро проведе в столиці Нідерландів, і там — на «Йохан Кройф Арені» — діятимуть достатньо суворі обмеження. Так, Українській асоціації футболу не вдалося домовитися про присутність на трибунах в Амстердамі фанатів «синьо-жовтих».

 

При цьо­му зовсім куценькою на матчі Нідерландів та України (13 червня о 22:00) виглядатиме й українська VIP-делегація, котра налічуватиме не більше десяти осіб.

 

А от чисельність вболівальницької армії «синьо-жовтих» у Бухаресті, де вітчизняна збірна зіграє два наступних поєдинки групового раунду (проти Австрії та Північної Македонії), буде значно більшою. Приміром, УАФ зможе відправити до Бухареста групу підтримки майже зі ста осіб.

 

Не створюватиме Румунська держава серйозних перепон і для простих шанувальників футболу з України. На початку червня посольство України в Румунії детально й чітко озвучило порядок доступу глядачів на матчі в Бухаресті.


Щодо самих квитків на поєдинки Євро-2020, то їх Європейський футбольний союз в електронному форматі продавав (за умови великого попиту — розігрував) через свій застосунок в iнтернетi. Їхня ж ціна варіювала в залежності від стадії змагань.

 

Так, перепустки на матчі групового етапу коштували від 30 до 185 євро. А от вартість квитків на поєдинки півфінальної та фінальної стадій, котрі відбудуться на лондонському «Уемблі», були в значно вищому ціновому коридорі — 85—945 євро.


За словами наставника збірної України Андрія Шевченка, головна задача «синьо-жовтих» на Євро-2020 — це вихід із групи.

 

«Ми розуміємо, що проти нас гратимуть дуже хороші команди. У нашій групі є явний фаворит — збірна Нідерландів. Австрія — це команда, яка на високому рівні провела відбірковий турнір і показувала хорошу гру. Північна Македонія — теж дуже пристойна команда, котру в жодному разі не можна скидати з рахунків», — очільник українського колективу побіжно оцінив конкурентів.


Водночас відзначимо, що п’ять своїх попередніх поєдинків на Євро збірна України програла, не забивши в них жодного м’яча. При цьому останнім, хто забивав за Україну на європейських форумах, був нинішній очільник «синьо-жовтих», який на домашньому Євро-2012 відзначився «дублем» у ворота шведів.


«Певний тиск гравці відчувають. Але це нормально. Думаю, хлопці повинні насолодитися почуттям відповідальності. Ми не нагнітаємо обстановку й працюємо за планом, аби якомога краще зіграти стартовий поєдинок проти Нідерландів», — наголосив перед початком Євро-2020 Шевченко.

 

Гарантоване право на участь у «плей-оф» отримають дві перші команди кожного з шести квартетів. Іще чотири учасники 1/8 фіналу — це чотири кращі колективи, котрі посядуть у своїх групах треті місця.


«Зараз усі гравці перебувають на приблизно однаковому фізичному рівні. Ми повинні бути на своєму піку, але гра все покаже», — резюмував захисник «синьо-жовтих» Віталій Миколенко.

Політичні мотиви

Заключні ж дні підготовки збірної України до важливого поєдинку з Нідерландами, котру вона проводить у Бухаресті, супроводжують гарячі дискусії щодо її нової форми.

 

Відтоді, як на ігрових футболках «синьо-жовтих» з’явилися географічні обриси України з Кримом, а також написи «Слава Україні» — «Героям Слава!», представники Російської Федерації докладають максимальних дипломатичних зусиль, аби з них зникли, як вони вважають, політичні мотиви. Подейкують, що в Росії навіть погрожували УЄФА відмовою від участі в Євро.


Зрештою, напередодні старту турніру з’явилася інформація, що в Європейському футбольному союзі зобов’язали УАФ прибрати з форми напис «Героям Слава!», визначивши цей слоган таким, що має політичний підтекст.


Почесний президент РФС В’ячеслав Колосков таке рішення УЄФА назвав «слабеньким компромісом». А в Українській асоціації футболу заявили, що спробують залишити все як було, адже, за словами Андрія Павелка, макет нової форми був заздалегідь узгоджений та затверджений функціонерами Європейського футбольного союзу.


Головний тренер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко останнім з українців відзначався в матчах фінальної частини чемпіонатів Європи.

КВАРТЕТИ ЄВРО

 

Команди-учасниці ЧЄ-2020
Група А. Італія, Туреччина, Уельс, Швейцарія
Група В. Бельгія, Росія, Данія, Фінляндія
Група С. Україна, Нідерланди, Австрія, Північна Македонія
Група D. Англія, Хорватія, Чехія, Шотландія
Група Е. Іспанія, Швеція, Польща, Словаччина
Група F. Німеччина, Португалія, Франція, Угорщина

 

НА СТАРТ!

 

Заявка збірної України на Євро-2020


Воротарі: Георгій Бущан («Динамо»), Андрій П’ятов, Анатолій Трубін (обидва — «Шахтар»).


Захисники:  Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Ілля Забарний, Віталій Миколенко, Олександр Караваєв, Олександр Тимчик, Денис Попов (усі — «Динамо»), Сергій Кривцов, Микола Матвієнко (обидва — «Шахтар»).


Півзахисники:  Георгій Судаков, Тарас Степаненко, Марлос (усі — «Шахтар»), Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко, Віктор Циганков (усі — «Динамо»), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Англія), Руслан Маліновський («Аталанта», Італія), Євген Макаренко («Кортрейк», Бельгія), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Роман Безус («Гент», Бельгія), Олександр Зубков («Ференцварош», Угорщина).


Нападники:  Роман Яремчук («Гент», Бельгія), Артем Бєсєдін («Динамо»), Артем Довбик («Дніпро-1»).