«Бадьора» залежність? Чим небезпечні енергетики

08.06.2021
«Бадьора» залежність? Чим небезпечні енергетики

«Енергетики» — зовсім не безпечна розвага, вони можуть викликати залежність і підірвати здоров’я. (Фото з сайту 12kanal.com.)

Вживання енергетиків підвищує ризик розвитку гастриту

Енергетичні напої «покликані» зменшувати сонливість і додавати бадьорості, стимулювати мозкову діяльність і допомагати «йти в ногу з часом».

 

Так думають більшість підлітків і молодих людей, які буквально стають залежними від цих різнокольорових пляшечок із «барвистою» солодкуватою рідиною.

 

Справді, ті напої «підкуповують» смаком, дають відчуття сили.

 

Однак, як наголошують лікарі, енерготоніки здатні лише на дуже короткий час мобілізувати внутрішні резерви організму, після чого невдовзі настає виснаження, яке може мати дуже неприємні наслідки для здоров’я.


Наркологи звертають увагу на те, що такі «мобілізатори» енергії здатні викликати залежність. Лікар Олег Радченко застерігає, що при частому вживанні енерготоніків розвиваються довготривалі ефекти. Зазвичай вони з’являються вже на ранок після бадьоро проведеної ночі чи вечірки «з тоніками». І змушують жалкувати про такі частування.

 

Адже людина після енергетиків почувається виснаженою, дратівливою, в неї виникає невмотивована нервозність, погіршується настрій. Нерідко захоплення стимуляторами провокує порушення сну і навіть безсоння.

 

Може з’явитися тремтіння кінцівок, посмикування м’язів, тахікардія (пришвидшене серцебиття), підвищення артеріального тиску. Все це здатне спровокувати депресію.


Гастроентеролог Олена Клименко стверджує, що вживання «енергетиків» помітно підвищує розвиток гастриту, оскільки кофеїн, який міститься у таких напоях у значних дозах, подразнює слизову оболонку шлунка, збільшує секрецію шлункового соку.

 

До того ж «енергетики» щедро нашпиговані хімічними речовинами на будь-який «смак».

 

Окрім стимуляторів центральної нервової системи (кофеїн, кофеїновмісні та похідні від нього речовини), в таких напоях багато цукру та глюкози, які дають енергію, вугільної кислоти, яка сприяє швидшому засвоєнню всіх складових енергетичного напою, і вітамінів та вітаміноподібних речовин.

 

Додайте до цього «букету» щедрий набір консервантів, барвників, підсилювачів смаку... Для організму це — дошкульний удар.

«Вибуховий коктейль» провокує депресію?

Основна складова «енергетиків» — кофеїн. Виробники можуть позначати його різними назвами — теїн, малеїн, гуарана. До складу енерготоніків часто входять інші алкалоїди, які за своєю структурою подібні до кофеїну, але діють інакше. Скажімо, теобромін або теофілін. Останній — більш токсичний, наголошує Олег Радченко.


«Кофеїн — це та речовина, яка належить до лікарських засобів, і в той же час провокує звикання і залежність, — зауважує лікар. — Одна банка «енергетику» — це приблизно одна-дві чашки міцної кави (за вмістом кофеїну). Одна баночка такого напою до того ж містить половину або і добову дозу вітамінів. Яким чином? У її складі є вітаміноподібні речовини, такі як таурин, карнітин, глюкуронолактон, а ці ж речовини людина отримує у складі інших продуктів. До того ж вміст карнітину та глюкуронолактону в «енергетиках» навіть більший за добову потребу в них».


Лікарі називають енерготоніки «вибуховим коктейлем». Адже в одній баночці поєднується близько 15 різних складових. І яким може бути ефект від їх взаємодії — передбачити важко. Особливо небезпечне поєднання енерготоніків з алкоголем.


«Кофеїн — стимулятор нервової системи, алкоголь — депресант, який пригнічує нервову систему, — розповідає лікар-нарколог. — Спочатку розвивається стимулюючий ефект, але з часом кофеїн посилюватиме дію алкоголю на організм. Відтак стан людини нагадуватиме «гойдалку»: буде змінюватися то в один бік, то в інший. Це дуже шкідливо, особливо для серцево-судинної системи. Тим, хто має проблеми з серцем, вживати такі напої вкрай небезпечно».


Такий «мікс» небезпечний і для головного мозку, призводить до виснаження організму, здатен спровокувати розвиток депресії, інших розладів психіки, наголошує фахівець.

Не забороною, а довірливою розмовою...

Медики вважають, що лише одну банку енерготоніку на добу можна вважати безпечною дозою — за умови, що ця доба трапляється лише раз на тиждень. Якщо ж норму перевищувати — можна легко спричинити передозування.

 

Крім того, вживання енергетичних напоїв провокує залежність, особливо у дітей і підлітків, адже молодий організм дуже легко «підкупити» такими «звабами».


Про залежність можна говорити в тому випадку, коли людина вже не здатна задовольнятися звичними дозами «енергетику», каже лікар. Скажімо, якщо раніше ти випивав одну банку напою, щоб відчувати себе бадьорим, то згодом для такого ж ефекту знадобиться вже кілька бляшанок.

 

Серед інших ознак залежності — згадувані вже нервозність, дратівливість, депресивні стани.


Якщо людина не може самостійно дати раду проблемам, що виникли через вживання енергетичних напоїв, то краще звернутися до фахівців. Лікарі нагадують: побороти залежність самотужки зазвичай дуже непросто. Вирішити проблему допоможе сімейний лікар, психолог, нарколог.


Найчастіше енерготоніки вживають діти та підлітки. І це найбільш дошкульний момент, адже фактично йдеться про перший крок до дегустації алкогольних напоїв. Із тенет такої залежності виборсатися буває непросто. «Енергетики» вільно продаються, доступні за ціною, мають приємний смак... Що ще потрібною, аби здобути популярність?


«Коли підліток уперше вживає енерготоніки, всі негативні ефекти спершу непомітні. Дитина відчуває лише позитивні моменти: напої приємні, комунікація налагоджується краще, сп’яніння не настає (якщо це одна баночка). Але «енергетики» можуть стати першим напоєм у житті підлітка, звідки починається дорога до вживання психоактивних речовин та залежності від них», — застерігає фахівець.


Водночас лікар не радить категорично забороняти дітям вживати такі напої, адже це може викликати зворотну реакцію. Краще відверто поговорити з сином чи донькою про енерготоніки, розказати про можливі ефекти і наслідки після їх вживання.

ЦІКАВИЙ ФАКТ

У деяких країнах, зокрема в Австралії, Новій Зеландії, «енергетики» заборонені. А в Данії, Норвегії, Франції їх вважають лікарськими засобами і продають в аптеках за рецептами.