Непрохані російські «Жаби»: окупанти розмістили за межами виділених місць зберігання десятки танків

08.06.2021

Упродовж доби, 6 червня, в районі проведення операції Об’єднаних сил, збройні формування Російської Федерації сім разів порушували режим припинення вогню.

 

Зокрема, неподалік населеного пункту Піски противник двічі відкривав вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру та великокаліберних кулеметів.


Поблизу селищ Гнутове та Новотошківське російські окупанти вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

 

Біля населеного пункту Широкине ворог двічі відкривав вогонь у бік наших позицій зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.

 

Неподалік населеного пункту Луганське окупанти вели вогонь iз ручних протитанкових, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.


Унаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої один військовослужбовець отримав бойове травмування.

 

Йому надано необхідну медичну допомогу та доправлено до лікувального закладу. Стан здоров’я захисника — середньої тяжкості. Про всі факти порушень українська сторона СЦКК оперативно повідомила СММ ОБСЄ.


Станом на 7-му годину ранку 7 червня обстрілів на фронті не зафіксовано.


Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань РФ та її найманців, про що йдеться у звіті СММ ОБСЄ від 2 червня 2021 року №126/2021.

 

31 травня Місія продовжувала фіксувати порушення режиму тиші та озброєння найманців РФ, яке розміщене на тимчасово окупованій території у Луганській області з порушенням ліній відведення.


Так, в останній день травня в населеному пункті Криничне, зафіксовано 2 одиниці гаубиць Д-30 «Жаба». Також 29 травня було зафіксовано 29 одиниць танків, які розміщені за межами виділених місць зберігання на полігоні населеного пункту Круглик. Уся виявлена військова техніка належить збройним формуванням РФ та розміщена в зоні безпеки.


Збройні формування ОРЛО продовжують нехтувати вимогами щодо розміщення ОВТ i порушують як лінії відведення, так і межі виділених місць зберігання зброї.


Зафіксовано факти заборони росіянами допуску представників СММ на тимчасово окупованій території. У пункті пропуску, на кордоні поблизу населеного пункту Вознесенівка Луганської області, озброєний бойовик наказав патрулю Місії залишити цей район, посилаючись на «відсутність попереднього сповіщення про візит».


Російські найманці продовжують використовувати засоби РЕБ російського виробництва для перешкоджання роботі БПЛА Місії на підконтрольній уряду території.

 

Зокрема, 31 травня, пролітаючи над житловим кварталом населеного пункту Трьохізбенка, БПЛА СММ зазнав перешкод внаслідок глушіння, після чого спостерігачі втратили контроль над просторовим положенням апарата.


Метою зазначених дій окупантів, як і раніше, є дискредитація Збройних сил України перед СММ ОБСЄ та Європейською спільнотою.

ДО РЕЧІ

Наприкінці минулого тижня колишній заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Кривонос повідомив, що звільнений із лав Збройних сил України. Дослівно: «Звільнений із лав Збройних сил України ... без рапорту.

 

Служити державі хотів, але прислужуватися не буду і не вмію. Тому й звільнили. Кажуть, «немає посад». Хоча їх достатньо. Розумію... команда з офісу президента», — написав Кривонос на своїй сторінці у фейсбуці.


Він вважає звільнення з лав ЗСУ початком «нового етапу боротьби з реаліями того безладу, який існує в армії і державі».


Нагадаємо, що Сергій Кривонос був першим заступником командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ. 12 березня 2019 року президент України Петро Порошенко призначив його першим заступником секретаря РНБО. 29 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський звільнив Кривоноса з цієї посади.