Навальний, Протасевич, Україна: Байден розповів про цілі свого першого візиту до Європи

08.06.2021

Джо Байден перед першим президентським закордонним відрядженням розповів про свій план дій.

 

Політик згадав і про Україну. У колонці американського видання «Вашингтон Пост» під назвою «Моя поїздка до Європи присвячена поверненню до об’єднання Америкою світових демократій» господар Білого дому зазначив, що його зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним відбудеться після зустрічей з друзями, партнерами і союзниками у Європі.


Байден написав, що його візит до Європи буде вираженням нової активізації Америки у відносинах між союзниками та партнерами. Також він демонструватиме здатність демократичних держав стати перед викликами і запобігти загрозам, що несуть нові часи.

 

Джо Байден повідомив, що у Брюсселі він розмовлятиме з головами Єврокомісії та Європейської ради про те, як США і ЄС можуть краще координувати спільні дії у контексті глобальних викликів.

 

«Ми повинні зосередитися на тому, аби забезпечити, що вільноринкові демократії, а не Китай чи хтось інший, диктуватимуть правила, за якими у ХХІ столітті має працювати торгівля та технології, стараючись при цьому досягнути об’єднаної, вільної та мирної Європи», — написав Джо Байден.


У контексті майбутньої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним американський президент заявив, що його країна разом із союзниками займає однозначну позицію щодо викликів, які створює Росія для європейської безпеки, зокрема й агресії щодо України.

 

Байден зазначив, що США та Європа мають спільну позицію у їх вирішенні, він заявив, що тут йдеться про агресію Росії в Україні.


Президент США, говорячи про Росію і її вплив, сказав, що Вашингтон буде захищати демократичні цінності.

 

«Коли ми зустрінемось, я ще раз підкреслю прихильність США, Європи та демократичних країн-однодумців відстоювати права людини і гідність», — зазначив Байден про майбутню зустріч із Путіним.

 

При цьому він заявив, що «США не прагнуть до конфлікту» з Росією.

 

«Ми хочемо стабільних і передбачуваних відносин, де можемо співпрацювати з Росією у питаннях стратегічної стабільності та контролю над озброєннями», — сказав Байден.


Лідери США та Росії вперше зустрінуться 16 червня на саміті Росії та США у Женеві (Швейцарія).

 

Зустріч відбудеться відразу після саміту Великої сімки та зустрічі лідерів НАТО, які заплановані у Європі.

 

Раніше у Білому домі заявляли, що під час зустрічі Байден та Путін говоритимуть про причетність російських військ до конфлікту в Україні, контроль озброєнь, зміни клімату, кібератаки на США з боку Росії, в тому числі атаку на SolarWinds, а також отруєння та ув’язнення російського опозиціонера Олексія Навального, повідомляє Бі-Бі-Сі.


Утім, малоймовірно, що ця зустріч принесе якісь відчутні результати. Окремі політики в США вже розкритикували ідею зустрічі, зважаючи на останні події. Йдеться, в тому числі й про затримання Романа Протасевича в Білорусі за вказівкою Олександра Лукашенка, а також рішення Байдена не накладати санкції на газотранспортний проєкт «Північний потік-2».