На «Ролан Гарросі» практично не залишилося рейтингових тенісисток: але є одна українка

08.06.2021
На «Ролан Гарросі» практично не залишилося рейтингових тенісисток: але є одна українка

У третьому колі «РГ»-2021 Марта Костюк легко «розібралася» з росіянкою Грачовою. (Фото з сайта espreso.tv.)

До другого тижня цьогорічного «Ролан Гарросу» дісталася лише одна українська тенісистка.

 

Трохи несподівано, але єдиним українським повпредом в 1/8 фіналу Відкритого чемпіонату Франції виявилася не прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна, котра в Парижі мала високий, п’ятий, номер посіву.


Перша ракетка України у третьому колі практично без боротьби програла 33-й тенісистці планети, Барборі Крейчиковій із Чехії — 3:6, 2:6.

 

«Я занадто сильно хвилювалася, було дуже складно впоратися з емоціями. Через це нічого й не вдавалося», — пояснила свій ранній виліт iз «РГ» Світоліна.


Тож відстоювати в Парижі честь усього українського тенісу залишилася лише 18-річна Марта Костюк. У третьому колі змагань вона легко переграла росіянку Варвару Грачову — 6:1, 6:2 й стала наймолодшою українкою, котра гратиме в 1/8 фіналу «РГ».


У четвертому матчі на паризькому ґрунті Марту чекала зустріч iз чинною чемпіонкою «Ролан Гарросу», восьмою «сіяною», — Ігою Свьонтек iз Польщі.


Після того як упродовж першого тижня турніру столицю Франції залишили практично всі його фаворитки, саме Свьонтек слід вважати ключовим претендентом на загальну перемогу.


Перед вибуттям із Відкритого чемпіонату Франції-2021 Світоліної про своє зняття з розіграшу заявили дві його рейтинг-фаворитки. Перша ракетка посіву, австралійка Ешлі Барті не змогла продовжити боротьбу через травму стегна.


А друга тенісистка планети — Наомі Осака з Японії — залишила Париж, не витримавши психологічного тиску. Іще до старту турніру вона попередила організаторів, що через труднощі спілкування з журналістами буде змушена відмовитися від регулярних пресконференцій.


«У мене часто виникають відчуття, що люди взагалі не беруть до уваги психічне здоров’я спортсменів. Нам часто ставлять ті ж самі запитання, до того ж такі, котрі викликають у нас сум’яття. Тож я не буду витрачати час на людей, котрі в мені сумніваються», — попередила Осака.


Коли ж вона не вийшла до журналістів після стартового поєдинку, її, як і йдеться в регламенті, організатори оштрафували на 15 тисяч доларів США й попередили, що повторна неявка на прескоференцію перетвориться для неї на дискваліфікацію. У підсумку японка вирішила сама залишити «Ролан Гаррос», не наражаючи себе на суворі дисциплінарні санкції.


Подібні дії чотириразової переможниці турнірів «Великого шолома» дехто з тенісних експертів розкритикував, розгледівши в діях Осаки ознаки зіркової хвороби.

 

Проте 23-річна тенісистка отримала на свою адресу й чималу кількість слів підтримки.

 

«У такому молодому віці вона досягла серйозних успіхів, привернувши до себе величезну увагу. Не кожному вдається впоратися з такою відповідальністю. Але Наомі сильна людина, якщо наважилася розповісти про свої проблеми на весь світ». — заявив шестиразовий чемпіон світу у «Формулі-1», британець Льюїс Хемілтон.


Звісно, на телеекранах уболівальники бачать лише видиму частину спортивного айсберга. Утім, як доводить історія з Осакою, існує й невидима оку його складова.

 

Тож, думається, не варто зі стовідсотковою впевненістю говорити, що після зустрічі зі Свьонтек турнірний шлях Костюк на «РГ»-2021 завершиться. Спорт — сповнений несподіванок.