Навколо Києва побудують «напівкільцеву» об’їзну дорогу: допоможуть американці

04.06.2021
Навколо Києва побудують «напівкільцеву» об’їзну дорогу: допоможуть американці

Зараз капiтально ремонтують стару кiльцеву дорогу. (Фото з сайту delo.ua.)

Транспортні колапси в Києві — річ буденна й до болі знайома киянам та гостям столиці.

 

Та це й  не дивно, адже в столиці «рівень автомобілізації» вперше перевищив 400 авто на 1 тис. жителів (у цілому по країні цей показник становить 245 авто на 1 тис. українців) i при цьому за рік кількість автомобілів збільшилася на 4,1% (або майже на 50 тис.).


Олії у «вогонь» додають ще й чисельні транзитні автівки, тож проблема об’їзної столичної дороги зараз на часі, як ніколи: потрібно спорудити дорожнє напівкільце загальною протяжністю близько 150 км — це допоможе вивести транзитні потоки транспорту за межі Києва.


Аби якнайшвидше розв’я­зати проблему, Укравтодор вирішив співпрацювати з однією з найбільших будівельних компаній США Bechtel Overseas Corporation у рамках реалізації проєкту Київської обхідної дороги, й уже підписав меморандум.


В Укравтодорі пояснили, що вибрали саме цю компанію не даремно, адже Bechtel Overseas Corporation — світовий лідер iз питань інжинірингу, закупівель та будівництва: вона вже 22 роки поспіль посідає перше місце в рейтингу Engineering News та входить до списку 400 найбільших підрядників США.


Історія початку заснування компанії сягає далекого 1898 року й наразі Bechtel Overseas Corporation є найбільшою будівельною компанією ц США з проєктами и 160 країнах на семи континентах.

 

Bechtel спеціалізується на інфраструктурі, ядерній, безпековій та екологічній галузях, оперує на ринку нафти, металургії, газу та хімікатів. Компанія надає послуги на всіх етапах від планування та інвестицій — до запуску та експлуатації.


Напівкільце, яке планують спорудити навколо Києва, з’єднає ключові автомобільні дороги: М-07 Київ — Ковель, М-06 Київ — Чоп, М-05 Київ — Одеса та Н-01 Київ — Знам’янка. Далі об’єднає автомобільні дороги Н-08 Бориспіль — Маріуполь, М-03 Київ — Харків та обхід м. Бровари.


В Укравтодорі нагадали, що з кінця минулого року вони розпочали розробку проєктної документації, включаючи землевідведення, для ділянок проходження КОД:

 

  • перша ділянка — від М-07 Київ — Ковель — Ягодин до М-06 Київ — Чоп протяжністю 18,1 км;
  • друга ділянка — від М-06 Київ — Чоп до М-05 Київ — Одеса протяжністю 35,2 км;
  • третя ділянка — від М-05 Київ — Одеса до Н-01 Київ — Знам’янка протяжністю 22,9 км; четверта ділянка — будівництво мостового переходу через р. Дніпро з підходами до Н-01 Київ — Знам’янка та Гора — Рогозів протяжністю 25,7 км;
  • п’ята ділянка — від Гора — Рогозів до М-03 Київ — Харків протяжністю 9,7 км.

 

Три ділянки вже проєктуються, ще по одній ділянці тривають тендерні процедури.


Нагадаємо, що проєкт будівництва Київської обхідної дороги є частиною ВКАД, що передбачає спорудження так званого «напівкільця» загальною протяжністю близько 150 км.

 

Він допоможе вивести транзитні потоки руху транспортних засобів за межі Києва. Проєкт заплановано реалізовувати протягом чотирьох років.

 

Перед тим раніше відбувся тендер на проєктні роботи першої ділянки Київської кiльцевої дороги, довжиною 35 км, яка з’єднає траси М-06 Київ — Чоп та М-05 Київ — Одеса.

 

За попередніми розрахунками, вартість будівництва першої ділянки становитиме 12 млрд грн.