У Берліні здійснив аварійну посадку літак Ryanair. Під підозрою — російсько-білоруські хакери

02.06.2021

Літак ірландської лоукостерної компанії Ryanair, що летів iз Дубліна до Кракова, змушений був несподівано приземлитися на летовищі Берлін-Брандебурґ близько 20-ї години 30 травня у ніч iз 30 на 31 травня в медіа з’явилася інформація, що повітряне судно повідомило про загрозу. На борту літака перебували 160 осіб.


Німецька газета «Більд Цайтунг» (Bild Zeitung) пише, що літак здійснив аварійну посадку в аеропорті у Берлін-Брандебурґ через загрозу «бомби на борту».

 

Цитуючи речника аеропорту, видання пише, що 160 пасажирів рейсу вийшли з літака, поки німецька поліція шукала вибухівку на борту. Проте нічого так і не знайшла. У медіа повідомляють, що німецькі служби шукають автора «фальшивої тривоги».


Обставини інциденту вивчаються. У компанії підтвердили, що пілоти отримали повідомлення про загрозу безпеці літака. Воно надійшло від німецької авіаслужби.

 

Капітан судна скерував його до найближчого аеропорту — у Берліні, де пасажири вийшли з літака для перевірки.

 

«Після перевірки пасажири вилетіли до Кракова іншим літаком Ryanair із затримкою у майже сім годин», — повідомив Бі-Бі-Сі речник авіакомпанії.

 

«Ryanair щиро вибачається перед усіма пасажирами за цю затримку, якої неможливо було уникнути і яка не була в компетенції компанії», — заявили в Ryanair.


Інцидент стався практично через тиждень після того, як інший рейс Ryanair — із Греції до Литви — здійснив аварійну посадку у Білорусі. Білоруська влада стверджує, що отримала повідомлення про те, що на борту літака є бомба. Та коли літак сів у Мінську, бомбу не знайшли, але білоруські правоохоронці затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які були серед пасажирів рейсу.


Лідери ЄС у спільній заяві засудили цей арешт і закликали всі європейські країни уникати авіапростору Білорусі. Сама Ryanair назвала той інцидент «повітряним піратством».

 

За що тепер поплатилася вдруге, і, можливо, не востаннє. У «замінуванні» літака Ryanair з Дубліна до Кракова чітко прослідковуються білорусько-російські інтереси та намір режиму Лукашенка помститися за санкції після його піратського рейду на літак Ryanair рейсу з Афін до Вільнюса. Або ж вдати, що ситуації із «замінуванням» можуть статися в будь-якій країні.


Внаслідок вимушеного «приземлення» європейськими санкціями білоруської державної авіакомпанії «Белавіа», улюбленого дітища білоруського диктатора, Лукашенко у своєму маніакальному бажанні помсти тепер може організувати «повітряний терор» усій системі європейського цивільного авіа­сполучення, надсилаючи чергові повідомлення про «мінування на борту» іншим авіарейсам.

 

Жертвами білоруського гангстера стають не лише мешканці Білорусі, а й близьких та далеких від неї країн.


Нагадаємо, що 24 травня, одразу після вимушеної посадки літака Ryanair в Мінську, в цьому ж аеропорту було затримано виліт літака німецької державної компанії «Люфтганза» до Франкфурта на тій же вигаданій підставі, мовляв, служба безпеки аеропорту отримала електронний лист від невідомих зловмисників з «наміром здійснити терористичний акт». Було проведено повторну перевірку пасажирів і багажу і, звичайно ж, нічого не виявлено.

ДО РЕЧІ

НАТО не пускає білоруських дипломатів


НАТО скасувало дозволи на вхід до своєї штаб-квартири та військових командувань білоруським дипломатам, про це повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ на пресконференції 31 травня.

 

Вважається, що це рішення пов’язане з нещодавніми подіями в Білорусі, яка примусила приземлитися літак компанії Ryanair та викрала опозиціонера Романа Протасевича. Проте очільник НАТО детальних причин не назвав.

 

«Ми постійно контролюємо безпекову ситуацію в штаб-квартирі НАТО й вирішили скасувати згоду на вхід працівникам з Білорусі. Підставою є вимоги безпеки», — пояснив Єнс Столтенберг.

 

Білорусь не належить до НАТО, але є частиною партнерських програм Альянсу. Саме тому вже 23 роки має своє представництво в штаб-квартирі в Брюсселі.

 

Відтепер жоден білоруський дипломат не матиме права входити ані до будинку в Брюсселі, ані до командувань у Бельгії, Нідерландах та інших країнах у Європі та США.