У Києві, Львові та Одесі відкрили центри «щеплення вихідного дня»

02.06.2021
У Києві, Львові та Одесі відкрили центри  «щеплення вихідного дня»

Черга на День Києва до центру вакцинації на ВДНГ. (Фото з сайту slovoidilo.ua.)

Понад дві тисячі хворих на коронавірус виявили в Україні за попередню добу. Найбільше нових інфікованих — у столиці.

 

Лідерами за поширенням ковіду також є Запорізька та Київська області. Напередодні госпіталізували майже 600 пацієнтів. Летальних випадків — 163.


Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало вакцину проти коронавірусу компанії AstraZeneca, виготовлену в Європейському Союзі, для екстреного застосування.

 

«Це вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca, яка виробляється в Італії і має торговельну назву AstraZeneca», — заявили у відомстві, додавши, що її вже схвалили Велика Британія, ЄС, Індія та Канада.

 

У МОЗ очікують, що до 6 червня в рамках глобальної ініціативи COVAX в Україну прибуде ще 705 тис. 600 доз вакцини AstraZeneca.

 

Цією партією робитимуть щеплення тим, хто вже отримав першу «порцію» препарату (медики, військові, соцпрацівники, священники), а також співробітникам Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та громадянам у віці від 65 років.

 

«Другу дозу вакцини гарантовано отримають люди, які вакцинувалися залишковими дозами, або громадські діячі», — додали у відомстві.


Водночас операція «Вакцинація» триває. Трохи більше мільйона українців отримали першу дозу препарату, а дві дози — 125 тисяч.


У вихіднi в Києві, Львові та Одесі запрацювали центри масової вакцинації населення. Вакцинуватися там можуть люди з пріоритетних груп, яким надійшло відповідне запрошення.

 

Однак у столиці «вкололи» і тих, хто раніше залишив заявку в додатку «Дія» або через контакт-центр МОЗ. Вакцинували китайським препаратом «Коронавак». Поки що центри масової вакцинації працюватимуть у вихідні дні.


Тим часом у МОЗ уже заявляють, що влітку можуть послабити карантин. Мовляв, у країні вже є «карантинна втома» і, за словами міністра охорони здоров’я, поки немає масштабного спалаху коронавірусної хвороби COVID-19. Однак які саме обмеження будуть зняті, Віктор Ляшко не уточнив.  


А ще Україна просить Єврокомісію поділитися вакциною. Відповідний лист-зверенення ми направили разом із Грузією та Молдовою.

 

Про це повідомляється на сайті уряду нашої країни. Автори листа просять розробити механізм передачі вакцини від коронавірусу для країн ініціативи «Східного партнерства» за тим самим принципом, який нещодавно було застосовано до країн Західних Балкан.