Поблизу лінії розмежування за тиждень знешкодили майже 800 мін

02.06.2021

В останній день весни в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано десять порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ, з яких вісім — це обстріли позицій українських військових, одне дистанційне мінування та один проліт ворожого БПЛА типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.


Поблизу Водяного окупанти двічі відкривали вогонь із мінометів 120-го калібру та гранатометів різних систем, а біля населеного пункту Шуми — з мінометів 82-го калібру.

 

У районі населеного пункту Гнутове ворог гатив по наших позиціях з мінометів калібру 82 мм, автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів.


Неподалік Авдіївки противник застосував у напрямку захисників України автоматичні станкові гранатомети, біля Майорська двічі — ручні протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети, а на околицях селища Золоте-4 вів обстріл зі стрілецької зброї.

 

Поблизу населеного пункту Зайцеве найманці з країни-агресора здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.


Окрім цього, у напрямку населеного пункту Санжарівка був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника вчасно знешкодили засобами РЕБ.


Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає.


Використовуючи координаційний механізм Українська сторона СЦКК оперативно реагувала на порушення через СММ ОБСЄ.


Станом на 7-му годину ранку 1 червня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Українська сторона СЦКК вчергове повідомляє про грубі порушення режиму припинення вогню з боку російських окупантів. Проросійські найманці здійснюють дистанційне мінування поблизу населених пунктів, що розташовані на підконтрольній уряду України території поблизу лінії зіткнення.


Так, о 20-й годині 20 хвилин 30 травня найманці РФ здійснили дистанційне мінування околиці населеного пункту Майорське зі сторони передмістя окупованої Горлівки — шахти 6,7.

 

Мінування було проведено за допомогою РПГ iз використанням мін ПОМ-2, що заборонені Женевською конвенцією. Зазначені дії окупантів наражають на небезпеку місцеве населення та протирічать Мінським домовленостям щодо всеосяжного перемир’я.


Українською стороною СЦКК було проведено верифікацію мінування та поінформовано СММ ОБСЄ.


Піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій за минулий тиждень обстежили понад 60 га території та знешкодили понад 760 вибухонебезпечних предметів в Донецькій і Луганській областях.

 

Зокрема, з 24 до 28 травня структурними підрозділами обстежено 52,07 га території, вилучено та знешкоджено 473 вибухонебезпечні предмети. 29 травня було обстежено ще 5 га і виявлено 224 вибухонебезпечні предмети.

 

30 травня піротехніки ДСНС знешкодили 65 снарядів і мін, обстеживши 3 га території. Усі знайдені боєприпаси та інші вибухонебезпечні предмети було передано для утилізації.


Крім того, рятувальники супроводжували аварійні бригади комунальних підприємств під час проведення ремонтних та профілактичних робіт на об’єктах електро- і водопостачання.

 

У місцях надання допомоги населенню, розташованих на території контрольних пунктів в’їзду-виїзду, рятувальниками надано першу медичну та психологічну допомогу 181 особі.

 

Також силами ДСНС ведуться відновлювальні роботи житлових будинків. За минулий тиждень завершено реконструкцію за 57 адресами.


Загалом, iз початку ООС піротехніки ДСНС обстежили понад 9 тисяч га території та 23 га акваторії, знешкодили понад 70 тисяч вибухонебезпечних предметів у Донецькій і Луганській областях.