З глибоким корінням: у Києві віншували легендарного поета-пісняра Вадима Крищенка

02.06.2021
З глибоким корінням: у Києві віншували легендарного поета-пісняра Вадима Крищенка

Поет Вадим Крищенко.

У Києві нарешті відбувся довгоочікуваний творчий вечір відомого поета-пісняра Вадима Крищенка — автора, зокрема, суперхітів «Берег любові» та «Родина», а загалом понад тисячі поезій, до багатьох з яких композитори написали музику.

 

Концерт, присвячений ювілею Вадима Дмитровича, який iще минулої весни відсвяткував своє 85-річчя, організував Національний палац мистецтв «Україна».

 

Ще з минулого року захід був перенесений через карантинні обмеження, і ось нарешті свято української пісні, перемежоване творчою історією талановитого митця, відбулось.


Найвідоміші пісні автора співали і, мабуть, співатимуть усюди і завжди, де говорять українською: «Наливаймо, браття, кришталеві чаші», «Одна-єдина», «Хай щастить вам, люди добрі», «Родина», «Десять Господніх заповідей», «Молитва», «Хай береже усіх Господня сила», «Благослови», «Бути українцем», «Україна», «Україно, пам’ятай героїв», «Білі нарциси», «Берег любові», «Отчий край», «Лебеді кохання». Більшість з них уже давно стали народними. Без цих хітів не обходиться ані свято, ані застілля в багатьох українських родинах.


Утім програма бенефісу Вадима Крищенка складалася не тільки з пісень i численних привітань. У цей вечір усе довге, насичене життя Вадима Дмитровича промайнуло на великих екранах, наче захоплююча багатосерійна кінострічка. Віхи долі поета супроводжувались чудовим конферансом від ведучого вечора Тимура Мірошниченка.


Організатори свята підготували також кілька сюрпризів і для самого ювіляра. Із привітаннями по відеозв’язку з іншого кінця світу — з далекого Лос-Анжелеса — включилась рідна сестра Ірина. А рідний племінник, щоб привітати з ювілеєм,  разом зі своєю родиною навіть записав музичний відеокліп. І теж iз далекого Лос-Анджелеса...


Загалом Вадим Крищенко є автором понад 50 поетичних збірок та понад 1000 пісень! Він працював у співавторстві з такими композиторами, як Геннадій Татарченко, Олександр Злотник, Ігор Поклад, Олександр Морозов, Павло Дворський, Володимир Домшинський і багато інших.

 

Софія Ротару, Василь Зінкевич, Лілія Сандулеса, Іво Бобул, квартет «Гетьман», Оксана Білозір, Іван Попович, Павло Дворський i багато інших українських співаків мають у своєму репертуару пісні Вадима Крищенка. Неперевершеними виконавцями пісень поета були Дмитро Гнатюк, Назарій Яремчук і Раїса Кириченко...


Анатолій Паламаренко.
Фото Олександра КАЛІНІЧЕНКА.


«Берег любові» у виконанні Іво Бобула та Тетяни Піскарьової.


Дмитро і Назарій Яремчуки: «Родина, родина — від батька й до сина!».

 

Мати в репертуарі пісні на слова Вадима Крищенка для багатьох уже багато років вважається за знак якості. Ще на початку творчої кар’єри митця Андрій Малишко так сказав про поезії тоді початківця: «Тому що всі вірші — як пісня!». За десятиріччя співпраці поет багатьох артистів уже вважає членами своєї родини, а вони його — своїм творчим батьком.


Упродовж вечора від усіх артистів лунали слова подяки, побажання здоров’я та ще багатьох років творчості, а вже під час фінальної пісні розчулений ювіляр дякував і артистам, і глядачам, й окремо організаторам: «Дякую небесам і Палацу мистецтв «Україна» за чудову організацію такого свята».


В ювілейному концерті співали, зокрема, Дмитро і Назарій Яремчуки, Іво Бобул, Тетяна Піскарьова, Павло Дворський iз синами, Катерина Бужинська, Фемій Мустафаєв, гурти «Козацькі забави» та «Будьмо», квартет «Гетьман». Читав вірші Вадима Крищенка та Тараса Шевченка Анатолій Паламаренко.

 

Юрко НИВА