На зірковій траєкторії: на старті «Ролан Гарроса» дві українки обіграли екс-перших ракеток світу

02.06.2021
На зірковій траєкторії: на старті «Ролан Гарроса» дві українки обіграли екс-перших ракеток світу

Марта Костюк і сама не очікувала, що зможе здолати імениту іспанку Мугурусу. (Фото з сайту sport.bigmir.net)

Уже тривалий час великі й мас­штабні перемоги українського тенісу асоціюються з найсильнішою тенісисткою країни Еліною Світоліною.

 

За час свого перебування в тенісній еліті 26-річна одеситка виграла чималу кількість престижних турнірів, подарувавши своїм уболівальникам достатню кількість яскравих емоцій.


На цьогорічному «Ролан Гарросі» Еліна переконливо взяла стартовий бар’єр (в особі 17-річної господарки кортів Осеан Бабель — 6:2, 7:5) та засвідчила відданість палкій ідеї нарешті виграти перший у кар’єрі турнір з серії «Великого шолома».


Але яким було здивування, коли знакові перемоги в Парижі почали здобувати й інші українські тенісистки, котрі абсолютно не належать до числа фавориток змагань.

 

Першою тенісний бомонд здивувала Ангеліна Калініна, котра в стартовому раунді «РГ»-2021 здолала експершу ракетку світу — німкеню Ангелік Кербер.


Іще більш разючим виявилося стартове досягнення Марти Костюк, котрій у першому колі вдалося перевершити тріумфаторку Відкритої першості Франції-2016 та Уїмблдону-2017 — Гарбіньє Мугурусу з Іспанії.


«Це найбільш усвідомлена перемога для мене, але я намагаюся не робити з неї якусь велику подію. Я дуже задоволена своїм виступом, однак робота ще не закінчена. Через два дні у мене буде наступний матч», — зауважила 18-річна Костюк.


Відтоді, як у 2017 році Марта ви­грала юніорський «Аустреліен оупен», вона автоматично отримала статус «зірки, що сходить». І хоча процес її становлення виявився не надто стрімким, як видно, молода киянка має серйозний потенціал для професіонального зростання.


«Я впевнена, що в майбутньому, якщо у мене буде все гаразд зі здоров’ям, таких перемог буде багато», — наголосила Костюк.

 

А Мугурусу, котра, до слова, свого часу також мала статус лідерки рейтингу WTA, Марта здолала у двох сетах, віддавши опонентці лише п’ять геймів — 6:1, 6:4. «Сьогодні мені сподобався мій рівень тенісу, навіть коли я програвала у другому сеті, я все одно продовжувала грати активно», — зазначила українка.

 

Власне, саме завдяки своїх високій активності на корті вона зуміла створити нездоланні проблеми досвідченій та іменитій іспанці.


Натомість 129-й ракетці планети Катарині Завацькій знайти «антидот» проти гри 17-ї сіяної — Марії Саккарі з Греції — не вдалося.

 

Доволі швидко, після двох партій (6:4, 6:1), вона завершила свої виступи в «основі» «РГ». Хай там як, а в другому колі цьогорічного ґрунтового «шолома» зіграють одразу три українки.