Мотивовані перемагати: яким може бути склад збірної України на Євро-2020

02.06.2021
Мотивовані перемагати: яким може бути склад збірної України на Євро-2020

Свій завершальний етап підготовки до Євро-2020 збірна України проводить у Харкові. (Фото з сайту uaf.ua.)

Другу частину підготовки до Євро-2020 головний тренер збірної України Андрій Шевченко мусив розпочинати з роздумів про кінцеву заявку своєї команди на турнір.

 

Дочекавшись усіх легіонерів, провівши з ними кілька днів тренувальних занять та організувавши для всіх збірників тестовий двосторонній спаринг, у перший день літа очільник «синьо-жовтих» упритул наблизився до драматичної події — оголошення прізвищ 26 футболістів, які поїдуть на континентальний форум.


Як не крути, а процедура визначення зайвих виконавців доволі неприємна. Залишатися осторонь великих змагань напередодні їхнього старту — болісний удар по самолюбству будь-якого спортсмена. При цьому найбільше за своє місце в заявці на Євро-2020 чомусь хвилювалися «легіонери» з нетопових європейських чемпіонатів.


Хоча якщо бути точним, то всі вони були сповнені бажання випередити своїх конкурентів у боротьбі за місце в фінальному списку обраних.

 

«Маю величезну мотивацію поборотися за місце серед 26 гравців, які поїдуть на Євро», — після приїзду до табору збірної заявив гравець бельгійського «Гента» Роман Безус.

 

Максимальну налаштованість та самовіддачу в процесі тренувань відзначив і захисник «Брюгге» Едуард Соболь: «Відчувається конкуренція за місце у збірній. Усі працюють на тренуваннях із повною віддачею і мріють потрапити до заповітної 26-ки».


Підтримав свого колегу й півзахисник угорського «Ференцвароша» Олександр Зубков, наголосивши на тому, що працювати довелося під навантаженням — не тільки фізичним, а й психологічним, адже і йому слід було хвилюватися за своє місце в остаточній заявці.


При цьому, на думку частини експертів, поза заявкою «синьо-жовтих» на ЧЄ мали б опинитися п’ятеро гравців з вітчизняних клубів: «гірники» — Трубін та Судаков, динамівці — Сирота й Лєднєв, а також Бондаренко з «Маріуполя».


Визначена ж на Євро-2020 основна обойма виконавців далі цілеспрямовано готуватиметься до найближчих двох контрольних поєдинків — проти Північної Ірландії (3 червня) та Кіпру (7 червня).

 

За словами півзахисника «синьо-жовтих» Руслана Малиновського, українській команді перед стартом ЧЄ необхідно отримати порцію позитиву.

 

«Якщо ми підійдемо до Євро-2020 із позитивними результатами, це стане приємним емоційним фоном як для збірної, так і для вболівальників, які повірять у нас», — каже «хавбек» «Аталанти».


Нагадаємо, що останні чотири матчі українська збірна зіграла внічию, тож підопічні Шевченка розуміють, які очікування мають їхні шанувальники.


При цьому форвард української команди та бельгійського «Гента» Роман Яремчук  у тривалій серії без перемог бачить і позитивну сторону: «Чотири нічиї поспіль — це не дуже добре. Але було б гірше, якби нас носили на руках. Однак усі наполегливо працюють. І з такою роботою, котра зараз ведеться, результат неодмінно прийде».


Ну а свій стартовий поєдинок на Євро збірна України проведе 13 червня — проти Нідерландів у Амстердамі. Після чого на команду Шевченка чекатимуть два поєдинки в Бухаресті — з командами Північної Македонії та Австрії.


Конкретних завдань перед «синьо-жовтими» на ЧЄ наразі ніхто не озвучував, однак молодий динамівець Віталій Миколенко каже, що на Євро потрібно їхати зі скромними цілями — перемагати в кожному матчі, вийти з групи та пройти якомога далі.

НА СТАРТ!

Гравці, що були присутні на зборі збірної України перед ЧЄ-2020:


Воротарі: Георгій Бущан («Динамо»), Андрій П’ятов, Анатолій Трубін (обидва — «Шахтар»), Андрій Лунін («Реал», Іспанія).


Захисники: Олександр Караваєв, Ілля Забарний, Віталій Миколенко, Олександр Тимчик, Олександр Сирота, Денис Попов (усі — «Динамо»), Микола Матвієнко, Сергій Кривцов (обидва — «Шахтар»), Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Богдан Михайліченко («Андерлехт», Бельгія).


Півзахисники: Тарас Степаненко, Марлос, Георгій Судаков (усі — «Шахтар»), Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко, Віктор Циганков, Богдан Лєднєв (усі — «Динамо»), Артем Бондаренко («Маріуполь»), Євген Макаренко («Кортрейк», Бельгія), Олександр Зубков («Ференцварош», Угорщина), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Англія), Руслан Маліновський («Аталанта», Італія), Роман Безус («Гент», Бельгія).

Нападники: Артем Довбик («Дніпро-1»), Артем Бєсєдін («Динамо»), Роман Яремчук («Гент», Бельгія).