Фіналіст талант-конкурсу з Харківщини Максим Тележний збирає сміття біля річки і продає його «з молотка»

26.05.2021
Фіналіст талант-конкурсу з Харківщини Максим Тележний збирає сміття біля річки і продає його «з молотка»

Максим Тележний. (Фото з сайту yuzhbud.news.)

Кілька років тому танцювальна команда Максима Тележного H-Blast  вийшла до фіналу відомого телеконкурсу талантів, після чого успішному брейк-дансеру вдалося розпочати кар’єру тренера. Але, на жаль, ковід вніс сумні корективи у його справу.

 

Аби заповнити вільний час чимось корисним, він започаткував власний благодійний проєкт.


У те, що ця ідея дієво спрацює, спочатку не вірив навіть сам волонтер. Утім молодий чоловік усе ж вирішив спробувати і самотужки пішов збирати сміття у лісі та на березі річки рідного Вовчанська.

 

Пластикові пляшки й інші відходи він розсортував по мішках, після чого оголосив аукціон на своїй сторінці в iнстаграмi.

 

Кожен лот мав свій порядковий номер і заохочувальну картинку. Ціна незвичного товару стартувала від 25 гривень. Максим також повідомив, що за мішки, на які не знайдеться покупець,  заплатить сам.


«Реакція аудиторії надійшла миттєво, — пригадує ентузіаст. — Буквально через кілька годин під постом з’явилося сотні вдячних лайків i коментарів. Якщо чесно, я не очікував такого результату».


За два перші місяці  брейк-дансеру, що перекваліфікувався у добровольця-еколога, вдалося зібрати від продажу сміття близько 13 тисяч гривень. Ці кошти він вирішив передати місцевій лікарні для боротьби з COVID-19.


Керівники медичного закладу до такого подарунка поставилися з осто­рогою. Вони спочатку не повірили в те, що йдеться про звичайну благодійність, а не проєкт якоїсь політичної партії. Максиму таки вдалося вмовити лікарів, утім i понині у щирість його намірів вірять не всі.


«До мене часто підходять місцеві чиновники і пошепки запитують, на кого я працюю, — каже він. — Я відповідаю, що займаюся соціальними проєктами за покликом душі і з політикою не пов’язаний. Іноді смішно спостерігати за реакцією людей у момент, коли вони чують таку відповідь».


За один ефір Максим збирає до півтори тисячі гривень. В аукціоні беруть участь не лише українці, а й жителі інших країн.

 

Звісно, ніхто з них свої лоти не забирає, тому пакети зі сміттям вивозить автівка місцевого комунального підприємства.

 

Наразі до волонтера вже приєдналося чимало однодумців. За виручені кошти вони встигли допомогти літнім людям, багатодітним сім’ям, купили іграшки для дитячого садка. Тепер збирають гроші для хлопчика, який потребує складної операції за кордоном.


Плани не менш грандіозні. Максим, зокрема, мріє встановити професійний майданчик для воркауту на базі рідної Вовчанської школи №3.

 

«У цьому районі проживає близько тисячі людей, — пояснює він. — Але дітям і підліткам практично ніде збиратися, адже поруч немає ні футбольного поля, ні спорт­майданчика, ні парку. Є лише «наливайки» та кілька магазинів. А ще недалеко річка. Коли я збирав там сміття, то знаходив десятки шприців i гори порожніх пляшок. Саме тому хочу за будь-яку ціну звести там спортивну зону. Для цього потрібно вторгувати приблизно 140 тисяч гривень».