«З журбою радість обнялась»: у Київській опері звучали твори Олександра Олеся та Тараса Шевченка

26.05.2021
«З журбою радість обнялась»: у Київській опері звучали твори Олександра Олеся та Тараса Шевченка

Автор ідеї — баритон Андрій Бондаренко. (Фото надане театром.)

Третій концерт циклу «Від чуття», куратором якого став Андрій Бондаренко — зірка найпрестижніших оперних сцен світу, прозвучав у камерній залі Київської опери (столичного академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва на Контрактовій площі). Цей вечір наповнили романси українських композиторів.


Музичний цикл надає слухачам млосну можливість прислухатися до музики і слова. Бо проникливі образні виконання у супроводі роялю — це чуттєвий діалог з публікою.


Розпочали музикою Микола Лисенка на вірші Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Мені однаково» у виконанні баритона Андрія Бондаренка — ініціатора проєкту.

 

І це дало відчуття на всю програму, що концерт відбувається в мистецькому колі у київському будинку уславленого знакового українського композитора.


Ще звучала музика Юлія Мейтуса, Леопольда Ященка, Федора Надененка, Якова Степового. Багато було співано текстів Олександра Олеся: «Айстри», «З журбою радість обнялась», «Погасло сонце ласки і тепла», «Долини сплять». І наостанок — «Я пережив свої бажання» Пушкіна у перекладі Максима Рильського з доробку композитора Віктора Косенка.


Чарували виконанням також тенор Сергій Бортник, сопрано Юлія Засімова та Ольга Фомічова, бас Олександр Харламов та мецо-сопрано Анастасія Поліщук. Фортепіанний супровід Лідії Водик.


До речі, до кожного концерту циклу створюється нова афіша, в якій використано шедеври світового живопису, що є ідейно близькими до програми.

 

З романсами українських композиторів поєднався «Автопортрет» Всеволода Максимовича. У творчості цього українського художника-модерніста скомбіновані впливи сецесіїї, античні мотиви та полтавські орнаменти.

 

Довгий час його картини були забуті, і лише наприкінці минулого століття роботи з’явилися у виставкових залах Національного художнього музею України.


Володар красивого баритонового голосу Андрій Бондаренко — лауреат Міжнародного конкурсу імені Станіслава Монюшка (Варшава, 2010 р.), фіналіст Міжнародного конкурсу Бi-Бi-Сi в Кардіффі «Співак світу», відзначений призом за камерне виконання Song Prize.

 

Виступав запрошениим солістом Deutsche Oper Berlin (Берлін), Teatro Real de Madrid (Мадрид), The Dallas Opera (Даллас), Іsraeli Opera (Тель-Авів) та інших театрів світу.