Кишковий грип: візит без попередження

25.05.2021
Кишковий грип: візит без попередження

При ураженні ротавірусом не зволікайте з лікуванням і ретельно дотримуйтеся порад лікаря. (Фото з сайту karapuz.net.ua.)

Брудні руки, сира вода…

Майже половина кишкових розладів у малечі до двох років стається внаслідок ротавірусу.

 

У побуті недугу називають кишковим грипом, і хоч уражує вона переважно дітей, люди старшого віку також не застраховані від цієї халепи.

 

За словами лікаря-інфекціоніста Світлани Олексієнко, збудником інфекції є ротавірус — дуже заразний мікроорганізм, а джерелом зараження може бути хвора людина або здоровий вірусоносій.

 

Вірус розмножується в клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом, і вже через 12 годин після ураження хвора людина здатна заразити інших. Основний механізм передачі інфекції — їжа, брудні руки, сира вода, а також повітряно-крапельний шлях ураження».


«Ротавірус небезпечний для всіх, хто контактує з хворим, — наголошує Світлана Олексієнко. — Та особливо вразливими є ті, чий імунітет ослаблений, хто недавно переніс будь-яке вірусне чи застудне захворювання. У таких випадках ротавірус може обернутися серйозними ускладненнями — сильним зневодненням організму, розвитком хронічних захворювань».


Симптоми недуги схожі з ознаками «класичного» грипу: в людини несподівано виникає висока температура тіла, з’являється біль у горлі, кашель і нежить. Однак до «класичних» симптомів грипу приєднується гострий розлад шлунково-кишкового тракту.

 

Діарея проявляє себе дуже рідкими, пінистими випорожненнями, але без домішок крові чи слизу. Хворому докучають нудота і часті напади блювоти.  


У дітей перебіг ротавірусної інфекції відбувається набагато важче, тому що блювота і рідкі часті випорожнення призводять до швидкого зневоднення. 

 

Це вкрай небезпечно. Саме тому при цій недузі часто виникає потреба в госпіталізації.

Про антибіотики забудьте: вони тут безсилі

Специфічних препаратів від кишкового грипу не існує. Основний акцент у лікуванні — максимально обмежити втрату рідини.

 

«Давайте малюку часто пити — узвар, компот із свіжих ягід, де великий вміст калію та інших важливих мікроелементів. Напої мають бути теплими, давайте їх невеликими порціями. Якщо блювота триває, напувайте дитину кожні 10 хвилин, давайте бодай по чайній ложці рідини», — радить лікар-інфекціоніст.


При гострих кишкових розладах і блювоті лікарі можуть порекомендувати препарати, що відновлюють брак мінералів (натрію, калію) і глюкози, які організм насамперед втрачає з рідиною. Аби швидше вивести з організму шкідливі речовини, важливо вживати сорбенти.


«Якщо температура тіла піднімається вище 38,5 градуса, обов’язково дайте дитині жарознижувальні ліки, аби попередити можливі судоми, — наголошує лікар. — Який саме препарат застосувати — порадьтеся з педіатром».


Як і будь-яку інфекційну недугу, ротавірусну інфекцію не лікують з допомогою антибіотиків. Бо вони перед вірусами безсилі. До речі, дитині до 15 років не можна давати аспірин (він може спровокувати в дитячому організмі синдром Рея, що руйнує печінку).

 

Аби відновити організм після катастрофічного зневоднення, лікарі рекомендують пробіотики, які містять корисні бактерії, вони ефективні при лікуванні кишкового грипу.


Світлана Олексієнко нагадує, що важливо дотримуватися режиму хворого. Якщо дитина сонлива, в’яла, їй необхідний постільний режим. «Якщо малюк на грудному вигодовуванні — в жодному разі не переривайте годування.

 

З материнським молоком дитина отримує антитіла, які дуже допомагають при лікуванні кишкового грипу. До того ж молоко компенсує втрату рідини. Старшим діткам пропонуйте їжу невеликими порціями, хоч і часто.

 

Це може бути легка каша на воді, овочевий суп, кисломолочні нежирні продукти, сухарики, міцний несолодкий чай. Фрукти й овочі на час лікування краще давати відварені й перетерті.  Незбиране молоко, чорний хліб, цукор, сирі фрукти й овочі при шлунковому грипі протипоказані».

Лимон, активоване вугілля та цілковита ізоляція

Дорослі хворіють кишковим грипом у набагато легшій формі, ніж малеча. Іноді трапляються навіть безсимптомні  (приховані) форми недуги.

 

Але кожен хоча б раз у житті стикався з ротавірусною інфекцією, тому організм зрілої людини зазвичай  має певний імунітет до недуги. Симптоми у дорослих такі ж, як і у дітей.

 

Проте зневоднення не настає так швидко, тому не є таким небезпечним. Для компенсації рідини лікарі радять негазовану мінеральну воду, ромашковий чай

 

. Добрий ефект на хворий організм справляє напій з 2 столових ложок цукру, соку половини лимона та однієї столової ложки солі на літр води.

 

Дорослим також варто вживати сорбенти (активоване вугілля з розрахунку одна таблетка на 10 кг ваги, ферменти для травлення, у разі необхідності — жарознижувальні засоби). Дуже доречними будуть пробіотики — «корисні бактерії», такі як «Лактовіт» чи «Біфіформ».


І ще один важливий аспект. Аби уникнути поширення інфекції, хвору людину необхідно ізолювати. Особливо, якщо в домі є маленькі діти.


Лікарі запевняють: якщо ротавірус вчасно розпізнати і почати адекватну терапію, то і в дорослих, і в дітей недуга минає приблизно за тиждень. Але при найменших симптомах відразу звертайтеся до фахівця.