Волонтери виловили з річки Уди на Харківщині тонни сміття - воно вже збилося у величезний острів

25.05.2021

Гирло річки Уди біля селища Бабаї у Харківській області перетворилося на справжній 50-метровий острів, дощенту забитий пластиком, скляними пляшками та іншим сміттям.

 

У воду нападало також чимало великого гілля, тому весь непотріб скупчився в одному місці, утворивши гігантський затор.


Це «рукотворне» звалище недавно помітив екоактивіст Артем Приходько і через соціальні мережі покликав добровольців на суботник.

 

Волонтери з’їхалися з найближчих населених пунктів, прихопивши човни, сачки, відра та мішки. На поміч їм прислали також трактор iз лопатою, оскільки виловлене сміття утворило на березі величезні кучугури.

 

«Там можна побачити все — від негативного, до позитивного. Там і дитячі іграшки, і алкогольні напої, і наркотичні засоби, — з сумом констатував учасник акції Михайло Коваленко. — Сьогодні зробимо по максимуму, а якщо не ­встигнемо, зберемося ще раз. Головне — аби річка стала чистою».


Зрештою, не байдужі до природи добровольці збиралися на суботник двічі й фактично ліквідували сміттєзвалище на воді. Але роботи ще вистачає. На наступні вихідні вони вирушать до такого ж затору, що утворився за два кілометри від першого «острова».


«Загалом у нас в області — велика проблема з водою, — каже Артем Приходько. — Кожен харків’янин на власні очі бачить, якої якості вода тече у нього з крана. Треба до контролю терміново підключати екоінспекцію, аби вона працювала у даному напрямку. Необхідно також ввести систему штрафів для тих громадян, які забруднюють природне середовище. За словами місцевих жителів, раніше такого безладу тут не було. Люди купалися і ловили рибу, оскільки йдеться про місце традиційного відпочинку».