Міни падають на голови: окупанти на Донбасі продовжують обстрілювати мирне населення

25.05.2021
Міни падають на голови: окупанти на Донбасі продовжують обстрілювати мирне населення

У Пісках знову людям обстріляли житло. (Фото пресгрупи ООС.)

Грубим порушенням Міжнародного гуманітарного права та Мінських домовленостей «відзначилися» російсько-окупаційні війська вранці 22 травня, вчергове здійснивши обстріл цивільної інфраструктури з заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм — під обстріл потрапив приватний сектор населеного пункту Піски.

 

У двір одного з місцевих мешканців влучила міна, при цьому вибуховою хвилею було вирвано ворота та пошкоджено огорожу.

 

Господар вибіг на вулицю, щоб подивитися, що сталося, і саме цим врятував собі життя, адже наступна міна влучила в будинок: пробила дах та здетонувала на горищі, внаслідок чого було зруйновано стелю вітальні та пошкоджено осколками інші кімнати житлового будинку.


Українською стороною СЦКК проведено фотофіксацію та верифікацію чергового злочину російсько-окупаційних військ проти мирного населення на українській землі. Внаслідок проведеної роботи було встановлено факти численних пошкоджень будинку та прилеглого домогосподарства по вулиці Олімпійська, 7 у Пісках.


Збройні формування Російської Федерації також ігнорують режим припинення вогню щодо наших захисників на передовій, обстрілюючи позиції підрозділів Об’єднаних сил: протягом 23 травня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано шість порушень.


Зокрема, неподалік Авдіївки противник використав міномети 120-го калібру, а біля населеного пункту Новгородське — міномети 82-го калібру та ручні протитанкові гранатомети.

 

Поблизу селища Гранітне ворог застосував великокаліберні кулемети та станкові протитанкові гранатомети, а біля Світлодарська — ще й автоматичні станкові гранатомети. У районі населеного пункту Старогнатівка найманці двічі відкривали вогонь iз гранатометів різних систем i стрілецької зброї.


У результаті обстрілу позицій українських захисників один воїн отримав осколкове поранення. Його оперативно доправили до лікувального закладу та надали належну медичну допомогу. Стан здоров’я захисника — задовільний. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.


Станом на ранок 24 травня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Біля населеного пункту Невельське ворог відкривав вогонь із мінометів 120-го калібру.
Про всі ці порушення режиму припинення вогню Українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ.


Як повідомили у  Міністерстві оборони України з посиланням на Головне управління розвідки, командування Збройних сил РФ продовжує нарощувати боєздатність збройних угруповань на окупованій території Донбасу.

 

«Із 17 травня у з’єднаннях і частинах першого та другого армійських корпусів проводяться масштабні командно-штабні навчання. Контроль за проведенням заходів здійснюється офіцерами штабу Південного військового округу ЗС РФ», — зазначили у Міноборони.


Також у відомстві додали, що окупанти активізували роботу з метою залучення резервістів для проходження військової служби за контрактом в підрозділах бойовиків.