Боротьба за квадратні метри: хто з колишніх можновладців має «залишити» держдачі у Конча-Заспі

25.05.2021

У понеділок 24 травня — крайній термін звільнення державних дач: такий ультиматум поставила нинішня влада колишнім політикам і членам попередніх урядів, які зараз проживають у Кончi-Заспі.

 

Зауважимо, що тамтешня територія держдач входить до переліку об’єктів Державного управління справами й утримується за кошт держави.

 

У VIP-дачах наразі живуть декілька сотень колишніх можновладців, зокрема колишнiй голова ВР Володимир Литвин, ексгенпрокурор Святослав Піскун, другий президент України Леонід Кучма та інші «екси».


Як пояснили в РНБО, ці та низка інших людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування за витрати на ремонт обсягом 50% та за символічну плату могли там проживати.

 

Рада нацбезпеки та оборони України оголосила про великий аудит і виселення з державних дач частини жителів, які вже не при владі: тож «пройдуться» по 100 помешканнях, які займають 400 га землі в Кончi-Заспі.


Оскільки жителі елітного «району» люди досвідчені і знаються на законодавчих нормах, то вони очікували, що рано чи пізно подібне може статися. Й почали один за одним заявляти про те, що живуть на державних дачах законно.

 

Наприклад, Геннадій Зубко, колишній віцепрем’єр-міністр часів президентства Петра Порошенка, заявив, що з 2016 року він офіційно орендує, проживає, декларує і оплачує будинок у 265 кв. метрів (132,5 кв. метрів житлових, 132,5 кв. метрів підвальних) на території Кончi-Заспи.


Колишній одіозний генпрокурор України Святослав Піскун дещо раніше повідомив, що цими днями з ним в односторонньому порядку розірвали договір оренди державної дачі, яку він оплачував.

 

Він зазначив, що було визначено перелік осіб, затверджений Кабінетом Міністрів України, і в 2002 році у цей перелік осіб входили голова Верховного Суду, генеральний прокурор України, голова Вищого господарського суду тощо, які могли отримати державну дачу, тому Святослав Піскун і отримав договір оренди на 49 років.


Водночас президент Володимир Зеленський, який і сам є жителем держдачі, заявив ЗМІ, що у звільнені будинки державних дач не заїдуть люди з його оточення.

 

Дослівно: «Я попросив повну ревізію всього, вони всі мають виїхати. Замість них не заїдуть люди, пов’язані зі мною».