Василь Стефаник офлайн і онлайн. як у Національному музеї літератури відзначили 150-річчя від дня народження новеліста

25.05.2021
Василь Стефаник офлайн і онлайн. як у Національному музеї літератури відзначили 150-річчя від дня народження новеліста

Курсанти військових ВНЗ на виставці до 150-річчя Василя Стефаника. (Фото Національного музею літератури)

У Національному музеї літератури України відбулися заходи, присвячені 150-річчю від дня народження всесвітньо відомого новеліста, одного з перших українських письменників-експресіоністів, класика української літератури Василя Стефаника.


Відкрили літературно-мистецьку виставку «Слова, що гримлять, як грім, і світять, як зорі...». Урочистості додала актриса театру і кіно Галина Стефанова, яка прочитала твори письменника.


Відразу з Києва після огляду ювілейної виставки перенеслися онлайн у село Русів, де народився, певні періоди жив і створив чимало своїх новел Василь Стефаник; у місто Снятин, де проходили шкільні роки письменника; у Коломию, місце народження «Покутської трійці».

 

 

У рамках проєкту «Міжмузейні партнерства» відбулися прямі включення з покутських літературно-меморіальних музеїв Василя Стефаника, Леся Мартовича, Марка Черемшини.


Партнером є Центр досліджень «Покутської трійці» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

 

До розмови запросили його директорку, докторку філологічних наук, старшу наукову співробітницю української літератури Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України Наталію Мочернюк, а також директорок літературно-меморіальних музеїв Василя Стефаника та Леся Мартовича — відповідно, Ольгу Ленько й Уляну Данильчик.

 

Ділилася знаннями й кандидатка філологічних наук, докторка філософії у галузі філології, старша наукова співробітниця музею Марка Черемшини письменниця Іванна Стеф’юк.

 

Твори ювіляра читали студенти кафедри сценічного мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.