Із прицілом на Токіо: на водному ЧЄ українці вибороли три медалі

25.05.2021
Із прицілом на Токіо: на водному ЧЄ українці вибороли три медалі

Михайло Романчук став дворазовим чемпіоном Європи 2021 року. (Фото з сайту xsport.ua.)

Три останні літні Олімпіади представники українського плавання завершили без нагород.

 

Вийшло так, що нікому з вітчизняних плавців не вдалося одразу підхопити медальну естафету від Яни Клочкової. На початку минулої декади в Україні активно обговорювали народження «золотої» плеяди перспективної молоді.


Тріумфатори Юнацької літньої Олімпіади-2010 — Дарина Зевіна та Андрій Говоров — доволі успішно розпочали свої виступи й на дорослому рівні. Здавалося, що їхні регулярні успіхи на «короткій воді» ось-ось переростуть у щось більше.


Утім час плине, а Андрій та Дарина й досі залишаються королем та королевою неолімпійських стандартів.


На цьогорічному чемпіонаті Європи з водних видів спорту, котрий завершився в Будапешті, Говоров виборов «срібло» на 50-метрівці батерфляєм. Здавалося б, непересічне досягнення.

 

Хоча й воно принесло спортсмену порцію неприємних емоцій. До фіналу Андрій пробився з першим часом, однак у боротьбі за «золото» він програв торкання — тобто 0,01 с — знаному господарю басейну, угорцю Себастьяну Сабо.


Утім, 50 м батерфляєм до числа олімпійських дистанцій не входять. Мріючи ж про олімпійські нагороди, Андрій паралельно змагався й на 50 м вільним стилем. Однак на ЧЄ-2021 йому навіть не вдалося пробитися до фіналу.


Примітно, що в півфінальному запливі 29-річний Говоров за часом поступився значно молодшому за віком співвітчизникові Владиславу Бухову, хоча й той до першої вісімки фіналістів також не потрапив.


Дещо продуктивніше свій олімпійський виклик у Будапешті пройшла Дарина Зевіна, з восьмим результатом завершивши фінал 200 м на спині.


Так само участю у фіналі запам’ятався й третій представник «старої» гвардії — Сергій Фролов. Майстер запливів на стаєрські дистанції, Сергій з восьмим часом завершив вирішальний заплив на 800 м вільним стилем. Ну а його переможцем став інший українець — Михайло Романчук.

 

Після тріумфу на 1,5 км він вдруге на турнірі переміг титулованого італійця, котрий має титул олімпійського чемпіона, Грегоріо Палтріньєрі.

 

«Золоті медалі на чемпіонаті Європи. А зараз час повертатися до роботи», — зазначив Романчук в інстаграмі, натякаючи, що головний старт сезону — попереду.


При цьому другий поспіль чемпіонат Європи з водних видів спорту Михайло завершив «золотим дублем».

 

І якщо три роки тому, в Глазго, він тріумфував на 400 та 800 м вільним стилем, то в Будапешті йому підкорилися дві найдовші дистанції в змагальній програмі «вільників».

 

На Олімпіаді в Токіо вони змагатимуться на 1,5 км, і тут представники українського плавання матимуть хорошу нагоду перервати багаторічне медальне мовчання.